Trenutno čitaš
4 razloga zašto je Italija pravi izbor za putovanje ove jeseni

4 razloga zašto je Italija pravi izbor za putovanje ove jeseni

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Da li ti se čini da svaki put kada skroluješ kroz Instagram, neko koga poznaješ objavljuje fantastične fotografije sa odmora iz Italije? Nema sumnje da su turisti preplavili zemlju ove godine, sa rekordnim brojem posjetilaca, a mnogi hoteli, pa čak i atrakcije poput Koloseuma su rasprodate. 

Ali jesen je odlično vrijeme za posjetu Italiji. Tada vrućina i gužva počnu jenjavati, kulturni kalendar se puni izložbama i događajima, a naći ćeš niže cijene u hotelima i veću dostupnost za atrakcije i restorane.

Za putnike koji ove godine posjećuju Italiju, postoji mnogo novih hotela, kulturnih atrakcija, poboljšanja infrastrukture i tura koje će te zaokupiti tokom jesen.

Novi hoteli i restorani

SIX SENSES ROME/FACEBOOK

Rim bilježi neviđeni rast u svom ugostiteljskom sektoru, s novim uzbudljivim hotelima koji se otvaraju. Najpopularnija otvaranja ovog ljeta imali su Bulgari Hotel Rome i Rome Edition. Prvi predstavlja povratak kući za brend nakita rođen u Vječnom gradu. Drugi donosi trendi brend Edition Iana Schragera u Italiju, zajedno s prepoznatljivim restoranom Paole Colucci iz omiljenog rimskog restorana Pianostrada.

Najpopularniji novi hotel u Milanu je Portrait Milano Hotel – Lungarno Collection, najnoviji dodatak portfoliju luksuznih hotela porodice Ferragamo. Smješten u istorijskom dijelu Quadrilatero della Moda, može se pohvaliti šik dizajnom Michelea Bonana i kuhinjom koju moraš probati od strane kuhara u usponu Alberta Quadria. Bez sumnje, to će biti mjesto za Milansku nedelju mode u septembru.

Glamurozno ostrvo Capri ima i novi dragulj: dugo očekivani Hotel La Palma, član Oetker kolekcije poznat po glamuroznim hotelima na francuskoj rivijeri, St. Bartsu i Londonu.

Samo brza vožnja brodom dovodi te do blistave obale Amalfi, koja je popularnija nego ikad. Novi Anantara Convento di Amalfi Grand Hotel nalazi se u obnovljenom manastiru na litici koja gleda na centar grada. Njegove bašte prepune stabala limuna su miran predah od gužve. Vrijedi ostati barem nekoliko noći i probati gurmanski restoran Dei Cappuccini, kao i piceriju Gina Sorbilloa, koji potiče iz jedne od najstarijih napuljskih porodica koje prave pice.

Ako Puglia još nije na tvojoj listi, trebala bi biti. Poznata po svojim netaknutim plažama, regija se smiruje u jesen, ustupajući mjesto toplim jesenjim danima provedenim u istraživanju prirode i šarmantnih malih gradova. U Lecceu — koji se ponekad naziva i Južna Firenca zbog svoje prekrasne barokne arhitekture — Palazzo Luce je intiman hotel u istorijskoj palati ispunjenoj umjetničkim i dizajnerskim komadima.

Ako te Toskana zove, razmisli o boravku u Borgo San Vincenzo, seoskom utočištu u slikovitoj Val d’Orcia okruženoj vinogradima. Uzmi jedan od e-bicikala za istraživanje krajolika ili se uputi u Pienzu, poznatu kao idealan renesansni grad.

Nove kulturne atrakcije

MATS SILVAN/GETTY IMAGES

Mnoštvo novih (ili novopristupačnih) arheoloških nalazišta, muzeja, pješačkih i biciklističkih staza i drugih kulturnih atrakcija nude mnogo stvari koje možeš učiniti na svom sljedećem putovanju u Italiju.

Putovanje do Pompeja je mnogo lakše zahvaljujući novoj liniji brzih vozova koja svake nedjelje povezuje Rim sa drevnim arheološkim nalazištem. Arheolozi su nedavno otkrili fresku koja prikazuje drevnu verziju pizze.

U Rimu je Sveta oblast Largo Argentina, u kojoj je ubijen Julije Cezar, konačno otvorena za javnost. Iskopan 1920-ih, lokalitet je dugo bio vidljiv odmah ispod nivoa ulice. Međutim, sada posjetioci mogu zapravo sići na lokaciju i proći blizu drevnih hramova uzdignutim stazama. Mali muzej prikazuje arheološke nalaze sa lokaliteta, kao i arhivske fotografije iskopavanja.

Pročitaj

Nakon dugih debata, Panteon je konačno počeo da naplaćuje ulaznicu od 5 evra za turiste koji žele da posjete. (Stanovnici Rima su izuzeti.) Jedan od najpoznatijih spomenika u istorijskom centru Rima, Panteon, jedan je od najbolje očuvanih antičkih spomenika u gradu jer je pretvoren u crkvu, koja je posljednje počivalište Rafaela.

Aktivni odmor

ISABEL MARZEC/GETTY IMAGES

Postoje neke uzbudljive vijesti i za aktivne putnike. Nova biciklistička staza pod nazivom Via Verde nedavno je debitovala na slikovitoj Costa dei Trabocchi u Abrucu, prošaranom čudnim ribarskim kolibama. Staza dužine 26 milja povezuje devet gradova duž obale i usput je potaknula ekonomski razvoj, sa novim barovima, gdje možeš stati na Aperol Spritze i doživjeti zalazak sunca.

Obrati pažnju na FAI jesenje dane, koji će se vratiti u oktobru. Događaj koji se održava dva puta godišnje u organizaciji Fondo Ambiente Italiano (organizacija posvećena očuvanju istorijskih mjesta Italije) otvara nevjerovatne lokacije širom zemlje, od istorijskih vila na jezeru Komo do prodavnice pisaćih mašina iz sredine vijeka u Veneciji.

Nove ture

HOTEL DE LA VILLE, A ROCCO FOTTE HOTEL/FACEBOOK

U čast 70. godišnjice filma “Roman Holiday”, s Audrey Hepburn i Gregory Peckom u glavnim ulogama, Scooteroma se udružila s glamuroznim rimskim Hotelom de la Ville kako bi ponudila ekskluzivnu Vespa turneju koja goste dovodi do najpoznatijih lokacija u filmu. Gosti hotela mogu rezervisati trosatni izlet preko konsijerža.

 

Izvor: thepointsguy.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum