Trenutno čitaš
Viralno popularni suplementi su često previše dobri da bi bili istiniti, ali ovih 5 zapravo vrijedi probati

Viralno popularni suplementi su često previše dobri da bi bili istiniti, ali ovih 5 zapravo vrijedi probati

suplementi

TikTok skrolovanje nakon posla uvijek donosi nešto novo. Ali nije svaki trend vrijedan dodavanja u svoju dnevnu rutinu – neki zahtijevaju kritičnije oko. Posebno kada razmišljamo o viralno popularnim suplementima, koji se često pojavljuju na TikToku, moramo biti oprezni.

Prema mišljenju stručnjaka, možda i nisu svi suplementi onakvi kakvim se predstavljaju.  To ne znači da ne mogu biti korisni – samo trebamo biti savjesni potrošači. (I uvijek pitati ljekara ili apotekara prije nego što dodamo suplement u svoju ishranu.)

suplementi
Canva

Ovu su Tiktok poznati suplementi koje vrijedi isprobati, tvrde stručnjaci

1. Magnezijum

Magnezijum je preuzeo Tiktok, ali to je jedan od suplemenata koje stručnjaci preporučuju. To je esencijalni mineral u ishrani koji je uključen u proizvodnju energije, funkciju nervnog sistema, regulaciju krvnog pritiska i kontrolu glukoze u krvi. Magnezijum obično dobijamo iz namirnica kao što su tamno lisnato povrće, banane, slanutak, avokado i još mnogo toga.

Jenn Baswick, RD, MHSc, osnivačica The Intuitive Nutritionist, preporučuje magnezijum iz nekoliko razloga. Ona objašnjava da “magnezij može podržati funkciju mišića i nerava, kontrolisati šećer u krvi i pomoći u regulaciji krvnog pritiska.” A sada, kaže Baswick, “sve je više dokaza da magnezij takođe podržava san, migrene i simptome povezane s PMS-om.”

2. Kofein

Većina nas ne razmišlja o kofeinu kao o suplementu, već kao o osnovnom dijelu naše jutarnje rutine. No, kofein tehnički funkcioniše kao dodatak prehrani i jedan je od najtrajnijih viralnih proizvoda u svim svojim oblicima na društvenim mrežama. Prema fitnes menadžeru i ličnom treneru Johnu Russolillu, „kofein doprinosi energiji i fokusu, što nam pomaže da imamo efikasan i optimalan trening za bolje rezultate i više uživanja u teretani.“

Pa, zašto kofein? “Ako smo uvijek umorni i letargični u teretani, teško je uživati”, kaže Russolillo. Uvijek se možeš odlučiti za normalnu šoljicu kafe, ali možeš probati i dodatak ishrani.

pexels

3. Athletic Greens

Athletic Greens je trenutno svuda na TikToku. Bianca Vesco, NASM, CPT, lični trener, grupni fitnes instruktor i model, lično ga voli i preporučuje iz nekoliko razloga. Nakon što je počela piti zelene sokove svako jutro tokom pandemije COVID-19, primijetila je ogromnu promjenu u nivou hidratacije, kože, kose, noktiju i probave.

Pročitaj
Plaza

4. Kreatin

Kreatin je aminokiselina koja se nalazi uglavnom u mišićima našeg tijela, kao i u mozgu. Jetra, gušterača i bubrezi prirodno proizvode oko jedan gram kreatina dnevno, a onda kreatin dobivamo jedući plodove mora i crveno meso. Suplement kreatina može pomoći u povećanju mišićne izdržljivosti, performansi i oporavka, kaže Russolillo. On objašnjava da iako se “kreatin prirodno nalazi u tijelu u malim dozama, dodavanje malih količina u skladu s rutinom vježbanja može pomoći da imamo bolje rezultate.”

5. Proteini

Proteini imaju toliko dobrobiti za tijelo i mozak. U idealnom slučaju, proteini bi trebali činiti skoro 40 posto kalorija koje unosimo svaki dan. Russolillo objašnjava važnost proteina za vježbanje i zdravlje: “Nekome ko trenira trebaće više proteina da bi postigao rezultate i podržao oporavak mišića, a to je često teško postići samo hranom.” On obično preporučuje proteine surutke i proteine kolagena za one koji ne podnose surutku.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum