Trenutno čitaš
Studija upozorava da polovina svih ptica izumire

Studija upozorava da polovina svih ptica izumire

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Nova studija objavljena o populaciji ptica je i zabrinjavajuća i zapanjujuća. Utvrđeno je da je polovina svih vrsta ptica u opadanju, a jednoj od osam vrsta prijeti izumiranje.

Foto: unsplash.com

Stoljetna organizacija za zaštitu ptica, BirdLife International, objavila je svoje peto izdanje izvještaja o stanju ptica u svijetu, ali nalazi nisu bili ono čemu su se nadali zaštitnici prirode. Autori izvještaja su napisali: “Ovo bogatstvo informacija daje duboko zabrinjavajuću sliku.” U izvještaju, autori su istakli da je većina populacija ptica u opadanju, a mnoge su iscrpljene i blizu su izumiranja.

Prema njihovim nalazima, procjenjuje se da je 49% vrsta ptica širom svijeta u opadanju. Utvrđeno je da samo 6% vrsta ptica ima povećanu populaciju od posljednjeg izvještaja objavljenog 2018.

izumiranje ptica
Foto: unsplash.com

U posljednjih 500 godina svijet je već izgubio oko 160 vrsta ptica. Nažalost, sve više vrsta se “kreće sve brže ka izumiranju”. Samo u Sjevernoj Americi, populacija ptica naglo je opala za 2,9 milijardi ptica od 1970. godine!

„Istorijski gledano, većina izumiranja bila je na ostrvima, ali zabrinjavajući je rastući talas izumiranja na kontinentu, podstaknut gubitkom staništa u pejzažnim razmjerama“, navodi se u izvještaju.

izumiranje ptica
Foto: unsplash.com

Prema izvještaju BirdLifea, najveći problemi koji muče ptičje populacije povezani su s ljudima, kao što su proširenje poljoprivrede, sječa drveća i klimatske promjene.

Iako rezultati izvještaja zvuče mračno, autori su sigurno primijetili da postoji nada – ako nešto preduzmemo.

“Najhitnije je očuvanje i efektivno upravljanje globalnom mrežom važnih područja za ptice i biodiverzitet (IBA), posebno kroz zaštićena područja, ili gdje je to prikladno kroz druge djelotvorne mjere očuvanja na području”, objašnjava se u izvještaju.

Pročitaj

izumiranje ptica
Foto: unsplash.com

Vrste su se i ranije vraćale s ruba izumiranja, ali to se rijetko događa bez intervencije i napora za očuvanje.

Izvještaj je glasio: “Sljedeća decenija je kritična ako želimo da prestanemo da rasplićemo tkivo života i uništavamo našu globalnu sigurnosnu mrežu. Budućnost svjetskih ptica i na kraju naše vlastite vrste zavisi od toga.”

Izvor: blog.theanimalrescuesite.greatergood.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum