Prepusti se ukusima Mediterana uz ovaj ukusni recept za štrudlu od špinata i fete. Savršeno za marende, piknike ili kao slani zalogaj.
Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i minimalan trud, možeš napraviti jelo koje će sigurno impresionirati tvoju porodicu i prijatelje.
Sastojci:
- 275 g lisnatog tijesta
- 2 češnja bijelog luka
- 350g smrznutog špinata
- 100 g feta sira
- 1 jaje
- 100g sira Gouda
- So
- Biber
- Za premaz:
- 1 jaje
- 125 g mocarele
- Sjemenke susama
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180°C. Odmrzni lisnato tijesto prema uputstvu na pakovanju. Kada se odmrzne, razvaljaj lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik.
U tiganju zagrij kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodaj sitno sjeckani bijeli luk i dinstajte dok ne zamiriše, oko 1 minut.
Dodaj smrznuti špinat u tiganj, miješajući ga dok se dinsta. Začin solju i biberom po ukusu. Dinstaj dok se špinat ne zagrije i dok ne ispari višak vlage, oko 5-7 minuta.
Skini sa vatre i ostavi da se malo ohladi. Izmrvi feta sir u mješavinu špinata. Gouda sir narendaj i dodaj u mješavinu špinata i fete. Dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine.
U manjoj činiji umuti jedno jaje. Ivice lisnatog tijesta premaži umućenim jajetom.
Smjesu ravnomjerno rasporedi preko lisnatog tijesta, ostavljajući rub od oko centimetar sa svih strana. Lisnato testo pažljivo umotaj, u čvrstu roladu.
U manjoj posudi umuti još jedno jaje i premaži vrh štrudle umućenim jajetom. Po vrhu pospi mocarela sir, a zatim obilno pospi susamom.
Peci u zagrijanoj rerni 35 minuta, odnosno dok štrudla ne porumeni i ne postane hrskava. Kada je pečeno, izvadi iz rerne i ostavi da se malo ohladi prije nego što narežeš na porcije.
Posluži toplo i uživaj u divnim ukusima ove štrudle od špinata i fete!
Ostale recepte potraži u rubrici Ultra ukusno.