Trenutno čitaš
Šta je slow living i kako ga praktikovati?

Šta je slow living i kako ga praktikovati?

slow living
Young Lions
Young Lions

U današnjem brzom tempu života, koncept slow livinga postaje sve važniji. Ova filozofija života podrazumijeva fokus na sadašnjem trenutku, usporavanje tempa i dublje uživanje u svakodnevnim iskustvima.

U 2024. godini, mladi ljudi će možda željeti odspavati i ostati kod kuće. Na Pinterestu su povećane pretrage za vikend odmorima, sporim životom i digitalnim detoksikacijama, a popularna društvena mreža slow living izdvaja kao jedan od ključnih trendova u novoj godini.

Kroz tri ključna načina, možemo prigrliti ovu filozofiju i doživjeti pozitivne promjene u našem životu.

slow living
@krystynaoczkowska

Praktikovanje svjesne prisutnosti

Jedan od temelja slow livinga je praktikovanje svjesne prisutnosti ili mindfulness-a. To znači biti potpuno prisutan u trenutku, fokusirati se na svoje misli, emocije i okolinu. Vježbanje mindfulness-a može se postići kroz meditaciju, disanje, ili jednostavno osvješćivanjem svakodnevnih aktivnosti i potpuno fokusiranje na sadašnji momenat.

Na primjer uživanje u svakom zalogaju hrane, svjesno primjećivanje zvukova iz prirode, osvješćivanje dodira vjetra ili sunca na koži jedan je od načina da postignemo to da svakodnevne rutinske aktivnosti, pretvorimo u prilike za svjesno iskustvo.

slow living
@lauraintechnicolor

Redefinisanje prioriteta i sistema vrijednosti

Slow living podstiče razmišljanje o prioritetima i vrijednostima u životu. Umjesto stavljanja akcenta na konzumaciju i akumulaciju materijalnih stvari, ovaj pristup naglašava važnost emocionalnog blagostanja, odnosa s drugima i sopstvenog zadovoljstva.

Treba razmisliti šta nam zaista donosi radost i ispunjenje. To može biti više vremena provedenog sa voljenima, bavljenje hobijima koji nas ispunjavaju ili aktivnosti koje hrane našu dušu. Ulaganje vremena u ove aspekte života, umjesto u materijalno bogatstvo, može donijeti dugotrajno zadovoljstvo.

Pročitaj

slow living
@mariya_tih

Usklađivanje s prirodom i okolinom

Slow living podrazumijeva i vraćanje prirodi i usklađivanje s njenim ritmom. To uključuje smanjenje negativnog uticaja na okolinu, praktikovanje održivih navika i veći kontakt s prirodom.

Jedan od načina praktikovanja ovog aspekta je usvajanje održivih navika kao što su smanjenje upotrebe plastike, uzgoj bašte i sopstvene hrane. Pored toga, vrijeme provedeno u prirodi, šetnje, vožnja bicikla ili planinarenje, mogu biti odličan način za usklađivanje sa prirodnim ritmovima i relaksaciju.

Slow living nije samo način života, već je to pristup koji nas podstiče da se dublje povežemo s našim unutrašnjim bićem, sa svijetom oko nas i sa ljudima koje volimo. Kroz usmjeravanje pažnje na sadašnji trenutak, redefinisanje vrednosti i životnih prioriteta, kao i usklađivanje s prirodom, možemo postići harmoničniji i izbalansiraniji život.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum