Trenutno čitaš
Sok od cvekle može povećati snagu mišića

Sok od cvekle može povećati snagu mišića

Indomie
Indomie

Postoji mnogo razloga zašto možda želimo jače mišiće. Ne samo da nam mogu pomoći da se uhvatimo ukoštac s fizičkim aktivnostima bez povreda, već nam omogućavaju i da sagorimo kalorije na efikasan način.

Nova studija je otkrila da sok od cvekle, kao i druga hrana i pića bogata nitratima, može povećati snagu mišića.

Studija koja je objavljena u Acta Physiologica uključivala je istraživače sa Univerziteta Exeter u Ujedinjenom Kraljevstvu, Univerziteta Queensland, Australija, i Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Država. Tokom randomizirane, unakrsne studije, 10 muškaraca za koje se smatralo da su zdravi zamoljeni su da konzumiraju kalijum nitrat ili placebo. Učesnici su takođe učestvovali u biopsijama mišića u četiri faze, uključujući prije nego što su konzumirali nitrat ili placebo, 1 sat nakon toga, 3 sata nakon, i, konačno, nakon što su vježbali.

Kada su rezultati upoređeni, istraživači su otkrili da su učesnici koji su uzimali kalijum nitrat imali više nitrata u mišićima nogu satima nakon uzimanja rastvora. Istraživači su takođe primijetili da su oni koji su uzimali kalijum nitrat zabilježili povećanje mišićnog momenta i snage mišića za 7% u poređenju sa učesnicima koji su primali placebo.

sok od cvekle
Foto: Shutterstock

“Po prvi put pokazujemo da je nivo nitrata u mišićima prije vježbanja povezan s količinom sile koju mišići mogu proizvesti”, rekao je autor studije dr. Andrew M. Jones, profesor primijenjene fiziologije na Univerzitetu Exeter. Jones je objasnio da je to moguće zbog činjenice da “izgleda da mišić koristi nitrat da poboljša svoju sposobnost kontrakcije, mislimo pretvaranjem nitrata u azot oksid koji, zauzvrat, ima efekte na kontraktilni aparat.”

Ako želiš dodati više opcija bogatih nitratima u svoj redovni jelovnik, osim soka od cvekle stručnjaci predlažu “špinat, rukolu, endiviju, rotkvice, trešnje, brusnice, sok od grejpa, sok od paradajza, sok od mrkve i drugo zeleno lisnato povrće.”

Pročitaj

Konzumiranje ove hrane može pomoći u smanjenju krvnog pritiska zbog visokog sadržaja nitrata. Osim toga, ovo povrće sadrži vitamine A i K, kao i minerale uključujući kalcijum, magnezijum i gvožđe – a svi oni imaju dodatne zdravstvene prednosti, kao što je održavanje zdrave kože i kostiju.

 

Izvor: eatthis.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum