Trenutno čitaš
Soda bikarbona u vrtu: iskoristi sve prednosti organskog lijeka za biljke

Soda bikarbona u vrtu: iskoristi sve prednosti organskog lijeka za biljke

soda bikarbona bašta
Gala Home
Gala Home

Soda bikarbona je generalno korisna stvar koju bismo svi trebali imati kod kuće za različite primjene. Dobra je kao sredstvo za čišćenje, apsorbuje i neutralizuje neugodne mirise, a uz to je super korisna u vrtu i baštovanstvu. Zapravo, upotreba sode bikarbone je mnogo svestranija nego što smo mislili i definitivno je nešto što trebaš isprobati u slučaju da još nisi. Mi ti donosimo osam prijedloga kako sodu bikarbonu možeš koristiti u vrtu.

soda bikarbona bašta
Foto: homedit

Čišćenje listova kod biljaka

Za biljke je važno da imaju čisto lišće kako bi pravilno apsorbovale sunčevu svjetlost, a nakupljanje prašine, vode i krhotina može naštetiti biljkama. Možeš koristiti mješavinu sode bikarbone i vode za čišćenje listova i osigurati da tvoje biljke ostanu zdrave, lijepe i sretne. Pomiješaj pola kašike sode bikarbone s litrom vode, a zatim otopinu nanesi vlažnom spužvom ili mekom krpom.

Čišćenje glinenih saksija i vrtnih ukrasa

Glinene saksije zahtijevaju redovno čišćenje, kao i svi ostali ukrasi koje držiš u bašti. Mnoga hemijska sredstva za čišćenje im mogu naštetiti i negativno uticai na biljke sa kojima dođu u kontakt. Međutim, mješavina soda bikarbone i vode je siguran i vrlo efikasan izbor.

Ublaži loše mirise vrtnog komposta

soda bikarbona bašta
Foto: homedit

Biljkama je potreban i vole kompost, ali nažalost, to može značiti kako će tvoj vrt mirisati prilično loše. Međutim, za to postoji rješenje i to uključuje sodu bikarbonu. Ako negdje u vrtu imaš hrpu komposta, stavi oko njega malo sode bikarbone. Vidjećeš kako soda bikarbona vremenom neutralizuje neprijatan miris.

Ispitaj nivo pH vrijednosti tla u bašti

Korisno je testirati tlo u vrtu da saznaš je li previše alkalno ili previše kiselo, a to dalje može pomoći da odlučiš koje vrste biljaka ili povrća možeš uzgajati, odnosno  koliko je tlo plodno za biljke koje planiraš saditi. U šolji uzmi uzorak tla i na njega sipaj sirće. Ako vidiš mjehuriće, to znači da je tlo alkalno i ima pH nivo od sedam ili više. Ukoliko mjehurića nema, znači da je tlo kiselo, a to možeš izmijeniti prskanjem sode bikarbone po vrhu tla prije zalivanja.

Ubrzavanje cvjetanja

soda bikarbona bašta
Foto: homedit

Ako imaš biljke i cvijeće koji vole alkalno tlo, poput begonije ili hortenzije, možeš napraviti poseban tonik za njih koji možeš primjenjivati svakog mjeseca. Ovo će im pomoći da brže cvjetaju, a takođe će im pomoći da rastu lijepe i zdrave. Tonik možeš napraviti miješanjem jedne kašike sode bikarbone i dvije četvrtine vode.

Učini paradajz slađim

Ukoliko paradajz raste u kiselom tlu, i rezultat je, logično, prilično kiseo. Međutim, ako raste u alkalnijem tlu, tada je naravno ukusniji i slađi. Ako želiš probati ovo, sve što trebaš učiniti je da malo sode bikarbone pospeš po zemlji oko paradajza i ostaviš da zemlja prirodno upije sodu. To je jednostavan i učinkovit trik koji daje odlične rezultate.

Pročitaj
uradi sam/a namještaj

Uništi korov

soda bikarbona bašta
Foto: homedit

Soda bikarbona je vrlo korisna za uklanjanje korova na travnjaku ili uz stazu, u pukotinama i popločenim površinama. Uputstvo: prvo trebaš namočiti korov, a zatim moraš nanijeti debeli sloj sode bikarbone izravno na njegovo lišće i oko korijena. Nemoj stavljati sodu bikarbonu na biljke i izbjegavaj ovo raditi vjetrovitim danom, kako se ne bi uništile biljke. Po potrebi, možeš ponoviti postupak.

Uklanjanje insekata

Postoje dvije vrste mješavina koje možeš napraviti pomoću sode bikarbone – prva koja je vrlo nježna i oslobađa te grinja i biljnih uši, ali ne šteti korisnim insektima i jača, koja se može iskoristiti za iskorjenjivanje štetnih insekata. Za nježni deterdžent pomiješaj šolju tople vode, 1/3 šolje maslinovog ulja i 1 kašiku sode bikarbone. Nanesi mješavinu na zahvaćena područja svakih nekoliko dana. Jača mješavina sastoji se od litre vode, kašike maslinovog ulja, kašike praška za pecivo, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Primjenjuj je svaka tri dana.

 

Izvor: homedit.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum