Trenutno čitaš
Sočni cheesecake sa okusom limuna

Sočni cheesecake sa okusom limuna

Getty Images

Ovaj recept je samo malo izmijenjen klasični recept za cheesecake – biskvit od gotovog keksa i jednostavna krema od sira, pa će i ova torta biti gotova vrlo brzo, za dvadesetak minuta.

Sastojci za tortu od sira s limoncellom:

Za biskvit:

  • 240 g keksa od cjelih žitarica, izmrvljenih
  • 50 g šećera
  • 125 g maslaca, omekšalog
  • naribana korica jednog limuna

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 135 g šećera
  • 25 g ekstrakta vanilije
  • 120 ml limoncella
  • 2 jajeta

Priprema torte od limuna s limoncellom:

Zagrij rernu na 175 °C. Obloži lim sa papirom za pečenje. U posudi pomiješaj smrvljen keks, šećer i naribanu limunovu koricu. Dodaj omekšali maslac, miješaj dok smjesa ne postane jednolična i utisni je u kalup za pečenje. Peci 8 minuta ili dok biskvit ne porumeni. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pročitaj
focaccia

U visokoj posudi miksaj srednjom brzinom krem sir, šećer i vaniliju dok se ne sjedine. Dodaj limoncello i nastavi miksati dok smjesa ne postane glatka, dodaj cijela jaja i miksaj još malo. Kremu izlij na ohlađeni biskvit i peci 20 minuta ili dok se fil ne zgusne. Ohladi na sobnoj temperaturi oko sat vremena i onda još najmanje dva sata u frižideru.

Po želji pospi šećerom u prahu i ukrasi svježim ili ušećerenim kriškama limuna i mente.

Uživaj u neponovljivom okusu!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum