Ukoliko voliš banana hljeb, kuglof i panetone, sigurno ćeš voljeti i ovaj slatki irski hljeb. Hljeb možeš praviti sa suvim grožđem, kako je u receptu, a možeš odabrati i neko drugo suvo voće, zavisno od ukusa. Hljeb sadrži svega nekoliko sastojaka i postupak pripreme je vrlo jednostavan.
Evo šta je sve potrebno:
3 do 3 1/2 šolje višenamjenskog brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice soli
1 1/2 šolje mlaćenice (ili jogurta)
1 šolja suvog grožđa
Postupak:
Zagrij rernu na 220 stepeni.
U velikoj posudi umuti 2 1/2 šolje brašna, soli i sode bikarbone. Dodaj mlaćenicu i grožđice (ili neko drugo suvo voće) i miješaj dok se masa ne sjedini.
Prebaci na lagano pobrašnjenu površinu i mijesi dok ne dobiješ glatku kuglu. Postepeno dodaj još brašna ukoliko je potrebno, da dobiješ čvrsto i neljepljivo tijesto.
Spolja pospi brašnom i stavi u nepodmazan pleh. Upotrijebi oštar nož da zarežeš dva centimetra dubok krst na vrhu hljeba.
Peci u rerni 35 minuta ili dok ne porumeni.