Ako želiš da uneseš dašak sofisticiranosti i osvježenja u svoje ljetnje uživanje, ovaj recept za sladoled je upravo ono što ti treba. Osim što je osvježavajući bogat je orašastim ukusima.
Ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan recept od renomirane chefice Stéphanie Le Quellec donosi savršenu kombinaciju slatkih i kremastih tekstura, koje ćete oduševiti i pretvoriti običan ljetnji dan u pravi gastronomski užitak.
Sastojci (za 6-8 osoba):
- 100 g sirovih badema
- 100 g pistacija
- 300 mililitara kisele pavlake sa 35% masti
- 10 g kristal šećera
- 5 bjelanaca
- 160 g meda
- 1 kašika vode od cvijeta narandže
- 1 kašika likera (opciono)
- Puder šećer (opciono)
Priprema:
Zagrijati rernu na 165 °C. Rasporediti bademe i pistacije na pleh obložen papirom za pečenje i pržite ih u rerni 5 minuta. U hladnoj posudi, umutiti hladnu pavlaku sa šećerom dok ne postane čvrsta i staviti je u frižider.
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, ali ne previše čvrsto. U šerpi zagrijati med do ključanja, a zatim direktno preliti preko bjelanaca. Mutiti mikserom dok se smjesa potpuno ne ohladi. Dodati pržene orahe, umućenu pavlaku, vodu od cvijeta narandže i liker, pa sve lagano promiješati.
Sipati smjesu u posudu i staviti u zamrzivač na najmanje 6 sati. Prije služenja, sladoled možeš posuti sjeckanim bademima.