Trenutno čitaš
Uljepšaj sebi ljeto sladoledom poznate francuske chefice Stéphanie Le Quellec

Uljepšaj sebi ljeto sladoledom poznate francuske chefice Stéphanie Le Quellec

sladoled
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako želiš da uneseš dašak sofisticiranosti i osvježenja u svoje ljetnje uživanje, ovaj recept za sladoled je upravo ono što ti treba. Osim što je osvježavajući bogat je orašastim ukusima.

Ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan recept od renomirane chefice Stéphanie Le Quellec donosi savršenu kombinaciju slatkih i kremastih tekstura, koje ćete oduševiti i pretvoriti običan ljetnji dan u pravi gastronomski užitak.

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 100 g sirovih badema
  • 100 g pistacija
  • 300 mililitara kisele pavlake sa 35% masti
  • 10 g kristal šećera
  • 5 bjelanaca
  • 160 g meda
  • 1 kašika vode od cvijeta narandže
  • 1 kašika likera (opciono)
  • Puder šećer (opciono)

Priprema:

Zagrijati rernu na 165 °C. Rasporediti bademe i pistacije na pleh obložen papirom za pečenje i pržite ih u rerni 5 minuta. U hladnoj posudi, umutiti hladnu pavlaku sa šećerom dok ne postane čvrsta i staviti je u frižider.

Pročitaj
punč

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, ali ne previše čvrsto. U šerpi zagrijati med do ključanja, a zatim direktno preliti preko bjelanaca. Mutiti mikserom dok se smjesa potpuno ne ohladi. Dodati pržene orahe, umućenu pavlaku, vodu od cvijeta narandže i liker, pa sve lagano promiješati.

Sipati smjesu u posudu i staviti u zamrzivač na najmanje 6 sati. Prije služenja, sladoled možeš posuti sjeckanim bademima.

Izvor: vogue.fr

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum