Trenutno čitaš
Sharm decor za ušuškano i mekano djetinjstvo

Sharm decor za ušuškano i mekano djetinjstvo

sharm decor
Gala Home
Gala Home

Sharm decor je brend koji donosi ljubav i toplinu poput one koju majke poklanjaju svojoj djeci. Jastučići, dekice, ruksaci i igračkice brižno čuvaju dječije snove, a napravljeni su od najfinijeg pamuka i prirodnih materijala. 

Ipak, Sharm decor nisu samo ručno rađeni predmeti, on je i posebna veza između majke i kćerke, a zanimljivi jastučići u obliku kaktusa ili monstere nisu rezervisani samo za najmlađe. Oni će svakom prostoru pokloniti dozu razigranosti, a idealni su i za one kojima uzgajanje i njegovanje biljaka nije jača strana.

Šta je Sharm decor?

Sharm decor su dvije žene. Biljana i Gordana. Majka i ćerka. Jedna donosi ideje i pravi krojeve koji na prvu izgledaju neizvodivo, a druga, vodeći se talentom i višegodišnjim krojačkim iskustvom, to naizgled nemoguće pretvara u moguće. Sharm decor je ljubav i povezanost majke i kćerke, kao i svih onih majki koje svojim bebama prave topao i ušuškan kutak u svom domu. Sharm decor je i udobnost doma i pažnja koju prijatelji poklanjaju jedni drugima.

Kada i kako je nastao Sharm decor?

Priča o Sharm decoru je započela prije šest godina, sasvim spontano, kao one (wo)man show. Dok sam opremala stan koji je tek trebao da postane moj tadašnji dom, počela sam da razmišljam o tome kako samo biljke od prostora mogu napraviti ugodniji ambijent za boravak, jer nas spajaju sa prirodom u kojoj se svi osjećamo najljepše. Najprije sam prostor počela ukrašavati sukulentima, koji su mi oduvijek bili posebni, a onda i svim drugim kućnim biljkama. Vrlo brzo sam otkrila da mi ide od ruke da te biljke i uzgajam, pa sam došla na ideju da bih mogla da ih gajim i prodajem. Tome sam dodala i namjenski izrađene kartice sa porukama koje će inspirisati nove vlasnike tih biljaka ili im prosto izmamiti osmijeh na lice.

U međuvremenu sam otkrila Etsy, platformu koja daje toliko mogućnosti za kreativne ljude. Odmah mi je na neki način zadala zadatak da razmišljam kakav tip proizvoda bih mogla i sama da kreiram, a koji bi se pronaći na mom Etsy shop-u. I tako je potpuno spontano zbog ljubavi prema sukulentima nastao i prvi jastuk u obliku kaktusa koji je već nakon par mjeseci postao i naprodavaniji proizvod. Cijeloj priči su se priključile i vješte ruke moje majke, koja zaista donosi neku vrstu magije u cijeli proces stvaranja i realizuje svaku moju misao.

Da li je Sharm decor hobi, primarno zanimanje ili nešto treće?

Sharm decor je radost. Neko je jednom rekao da je srećan i zadovoljan čovjek onaj koji ima jedan posao koji mu pokriva osnovne egzistencijalne potrebe, a drugi posao koji je stvar čistog zadovoljstva i ljubavi. Raditi nešto kao što su ručno izrađeni proizvodi donosi mnogo zadovoljstva, jer spoznaja da ste kreirali nešto što je odraz vas samih, vašeg dara, rada i truda ima neprocijenjivu vrijednost, kako za vas koji stvarate, tako opet i za one koji uživaju u vašim radovima stavljajući ih u neke sebi svojstvene kontekste.

Pravite jastuke, dekice, ruksake… Koje sve materijale koristite prilikom njihove izrade?

Većina naših proizvoda namijenjena je djeci, pa su samim tim svi materijali pažljivo birani i najviše koristimo pamuk, lan i vunu, rjeđe su kombinacije sa poliesterskim tkaninama. Preduslov je da se tkanine lako peru i održavaju, kao i da budu meke i ugodne.

Šta vas inspiriše?

Sve lijepe stvari i emocije. Često se desi da nam se neko obrati sa upitom da žele neki autentičan poklon za babine i tu nastaje pravi izazov. Jednom prilikom smo dobile upit i narudžbu da izradimo plišanu srnu koja će biti jastuk za krevetić i uz nju od iste tkanine i malo ćebence. Uspjele smo napraviti nešto što je više ličilo na mitsko biće☺️, ali je izgledalo opet dječije, pitomo i zanimljivo. Čak smo i bile skeptične oko toga da li će djevojka koja je tražila narudžbu uopšte da je prihvati. Srećom, djevojka se oduševila izradom i uzela ne samo jastučič kao poklon, već je naručila i dekicu sličnog dizajna. Ovakve narudžbe su (bar za sada) rijetke i uglavnom se tiču već postojećih proizvoda sa nekim varijacijama u smislu boja.

Koliko je teško stvarati za djecu? Kakvo je zadovoljstvo stvarati za najmlađe?

U isto vrijeme je i lako i teško. Prilikom stvaranja i sami postajemo djeca i radimo iz neke znatiželje kako će nešto na kraju ispasti i to je možda najlakši dio procesa. Ono što je nešto teže je pitanje da li će to što smo napravili mališanima biti zanimljivo i dovoljno maštovito.

Stvarati za djecu, bilo da je riječ o pisanju priča ili  šivanju jastuka, ruksaka, vreća za igračke, prostirki za igru ili samih igračaka koji će im obojiti djetinjstvo je posebno čaroban osjećaj (usudile bi se reći i neopisiv).

Koji je to idealan scenario za Sharm decor u budućnosti?

O idealnim scenarijima nismo razmišljale, ali uvijek negdje ostaje neka pritajena želja da sharmdecor izađe iz svojih prvobitnih okvira i da zaživi u sklopu nekog prostora koji će biti uređen kao jedna velika dječija soba sa svim našim proizvodima, po uzoru na Ikeine showroom-ove.  Želimo da brend živi i da naša etiketa koja ima simboličan elemenat na sebi (kaktus) postane nešto što se prepoznaje i voli.

Budući da nam dolaze praznici i vrijeme poklanjanja, vjerujemo da će naše čitaoce zanimati na koji način i gdje se mogu kupiti Sharm decor proizvodi?

Svi koji su zainteresovani za naše proizvode mogu da nam se jave putem Instragram profila ili Facebook stranice.

Imate li neki savjet za one koji žele i sami da pokrenu svoju kreativnu priču?

Ako želite nešto početi stvarati, što bi nosilo pečat vaše ličnosti, najprije razmislite šta bi to moglo biti, a onda se odvažite bez razmišljanja o eventualnom neuspjehu. Istinsko uživanje je u procesu stvaranja, i tu se kao što sam Picaso kaže, “uvijek počinje od ideje, koja onda postane nešto drugo”. Ukoliko u cijeli miks dodate i posebnu vezu sa najdražima, stvari dobijaju posebnu dimenziju, a cijeloj priči je uspjeh zagarantovan.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum