Trenutno čitaš
Keanu Reeves je često žrtvovao karijeru da bi se brinuo o bolesnoj sestri

Keanu Reeves je često žrtvovao karijeru da bi se brinuo o bolesnoj sestri

L'Occitane
L'Occitane

Keanu Reeves je često žrtvovao slavu i karijeru da bi izdržavao svoju bolesnu sestru, djelujući kao njen skrbnik čitavu deceniju, dok je donirao milione za borbu protiv leukemije.

Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Odan porodici

Poput mnogih njegovih likova na ekranu, filmska legenda voli da pomaže onima oko sebe. Glumac, koji ima troje braće i sestara, orijentisan je na porodicu, odan je prodici i dokazao je neprestanu ljubav prema njima kroz humanost i posvećenost.

Međutim, prije nego što je izrastao u velikog brata, glumac iz “Matrixa” doživio je teško djetinjstvo. Keanu, brat sestara Kim, Karine i Emme, rođen je u Libanu. Njegova majka, Patricia Taylor, bila je britanskog porijekla; radila je kao kostimografkinja, dok je njegov otac, Samuel Nowlin Reeves Jr., sa Havaja, bio geolog. Nažalost, njihova veza nije potrajala. Nekoliko godina nakon što je dočekala njihovog sina Keanua i kćerku Kim, Patricia se preselila u Sydney u Australiji. Rastala se od Samuela zbog njegove ovisnosti o drogama. Ubrzo se kostimografkinja preselila u New York, gdje se ponovo udala, prije nego što se preselila u Toronto.

Greg Doherty/Getty Images

Sestre

Keanu ima dvije polusestre – Karinu Miller, iz veze njegove majke, i Emmu Reeves, od druge supruge njegovog oca. Iako je glumac pokušao da zadrži vezu sa svojim sestarama, njegov odnos sa ocem je priča o boli.

Zvijezda “John Wick” serijala nikada o tome naširoko ne raspravlja, ali je u intervjuima često govorio: “Priča samnom i mojim tatom je prilično teška. Puna je bola i jada, gubitka”. Nažalost, Keanu je posljednji put vidio svog oca kada je imao 13 godina. Izvori su potvrdili da je Samuel došao do svog sina sredinom devedesetih, dok je Keanu bio na vrhuncu karijere, ali je filmska zvijezda odbila da poštuje taj gest.

Uprkos tome što nije imao svog oca tokom adolescentskih godina, Keanu je posao zaštitnik porodice i svima omiljeni veliki brat, koji se nosi hrabro sa teškim životnim situacijama. Keanu je bio svjedok drugih teških tragedija, uključujući smrt svog jedinog djeteta, partnerke i borbu njegove sestre s leukemijom. Na sreću, jedna od ovih životnih tragedija – zdravstveni problemi njegove sestre, nije rezultovala gubitkom života.

Mike Smith/NBC/NBCU Photo Bank

Pomoć sestri i donacije istraživanjima i bolnicama z aborbu protiv raka

Keanu je žrtvovao karijeru i vrijeme da bude sa svojom braćom i sestrama. 1991. godine sestri Kim je dijagnostikovana leukemija dok je glumačka karijera Keanu Reeves-a bila na vrhuncu, ali je odlučio da obustavi neka filsmka snimanja, kako bi dao prioritet zdravlju sestre Kim.

Tadašnja zvijezda u brzom usponu prodala je svoj dom, kako bi se približio svojoj sestri i pružio joj neophodnu njegu, uključujući čišćenje njene kuće, pripremanje obroka i davanje potrebnih lijekova. Trebalo je deset godina prije nego što se Keanu Reeves oporavio. Ipak, tokom godina, Keanu je ostao podrška svojoj sestri Kim, dok je svoju karijeru gurao sa strane. Njegovo objašnjenje je bilo jednostavno: “Uvijek je bila tu za mene, znaš. Uvijek ću ja biti tu za nju.”

Dok se Kim borila sa bolešću, njen brat je donirao novac za istraživanje leukemije. Zvijezda “Matrixa” donirala je 70% svoje zarade od prvog filma “Matrix” za tu svrhu – njegova prva plata u filmu bila je 45 miliona dolara. Uprkos ogromnoj donaciji, Keanu ne govori o toj temi. Jednom je priznao: “Ne volim da vezujem svoje ime uz to.” Iako Keanu ne voli da priča o svojim doprinosima, sestra Kim veoma cijeni svog starijeg brata, koji je danima provodio ruke u bolnici i odbijao filmske uloge da bude sa njom.  “Moj brat je moj princ. On sluša svaku riječ, svaki zarez iza svake riječi koju izgovoriš.”

Pročitaj

Getty Images

Filantrop i humanista

Pobijeđivanje raka motivisalo je glumca da više ulaže u borbu protiv bolesti. Ostao je uporan u svojoj filantropiji, a početkom 2000-ih osnovao je privatni fond za istraživanje raka. Kroz dobrotvornu organizaciju, Keanu je pomogao mnogima u borbi protiv raka. “Imam privatnu fondaciju koja pomaže nekoliko dječjih bolnica i istraživanja raka… Samo sam dozvolio fondaciji da radi ono što radi.”

Bez svake sumnje, Keanu Reeves ima zlatno srce i pokazao se kao superheroj u stvarnom životu, koji spašava ljude donirajući većinu svoje životne zarade. Njegovo dobročinstvo je počelo i kod kuće, kod njegove sestre, kojoj je jako drag. Glumac vodi inspirativan životni stil, pokazujući da su dobra djela, humanost i ljubaznost uvijek na prvom mjestu…

 

Izvor: news.amomama.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum