Trenutno čitaš
Doček Nove godine na granici dva kontinenta uz vatromet iznad Bosfora

Doček Nove godine na granici dva kontinenta uz vatromet iznad Bosfora

doček nove godine Istanbul

Polako se približava ono doba godine kada planiramo gdje ćemo dočekati novo ljeto. Jedan od najboljih načina da započnemo godinu je na putovanju sa dragom osobom otkrivajući skrivene kutke svijeta. Mnogo je atraktivnih destinacija koje nude muzičke, zabavne i gurmanske senzacije svakom posjetiocu, a mi smo odlučili da predstavimo po mnogo čemu jedinstven grad upravo za ovu priliku.

U pitanju je Istanbul i o njemu smo pričali sa Marinom, iz banjalučke agencije Zepter Passport. Ova agencija već 23 godine sa najvećom pažnjom i ljubavlju prema svom poslu organizuje kvalitetna putovanja za svoje putnike, pa tako i za Novu godinu imaju odličan prijedlog. Istanbul avionom iz Sarajeva!

Pitali smo Marinu zašto je Istanbul tako poseban i zašto mu se ona uvijek vraća. 

Turska je zemlja koja zaista mnogo napora ulaže u turizam, i to se u Istanbulu zaista i vidi. Tamo nećete naći duge pješčane plaže niti palme, nećete doživjeti savršeno organizovan saobraćaj, niti osjetiti tišinu, ali sve drugo hoćete. Istanbul je skoro savršen spoj starog i modernog, metropola i mahala u isto vrijeme, Evropa i Orijent u jednom. Čak i kad pomislite da nemate više šta da vidite i doživite, Istanbul vas razuvjeri. U svakom njegovom kutku postoji nešto što će vas kupiti i natjerati da se ponovo vratite i evocirate uspomene.

Posljednjih nekoliko godina, Istanbul je hit destinacija i uvijek je mnoštvo zainteresovanih za putovanje baš u ovaj grad na dva kontinenta. 

Bogata ponuda hotelskog smještaja i raznolikog turističkog sadržaja, je ono što je oduvijek privlačno na jednoj turističkoj destinaciji kao što je Istanbul. Ono što je ovaj grad učinilo cjenovno pristupačnijim nego ikada, jeste i dolazak brojnih avio kompanija na naše tržište, koje pružaju mogućnost da za sebe odaberete različite nivoe usluge, po različitim cijenama.

Takođe, činjenica je da živimo u eri kada društvene mreže uveliko diktiraju turističku ponudu, sviđalo se to nekima ili ne. Tržište se sve više okreće kreiranju posebno osmišljenog sadržaja, koji će osim standardne turističke ponude, pružiti i neka nova iskustva i načine prezentovanja istog. Do juče ste prijateljima prepričavali svoje utiske sa putovanja, a danas će jedna fotografija ili video na društvenim mrežama dočarati više nego hiljadu i jedna riječ. Sve to zajedno generiše tražnju i posljedično, ponudu jedne turističke destinacije.

Mnogo puta si bila u Istanbulu, koje su tvoje top 3 atrakcije koje bi izdvojila? 

Teško je biti objektivan kada je riječ o Istanbulu, jer govorimo o gradu koji iza sebe ima istoriju vijekovima stvaranu. Bez obzira na to da li putujete prvi put ili ne, Aja Sofija je definitivno nezaobilazan spomenik kulture, koji će vas uvijek iznova oduševiti svojom veličanstvenošću. Obilazeći nju, neminovno ćete obići i staro jezgro grada te osjetiti puls naroda koji vas na svakom ćošku srdačno dočekuje.

Preporučila bih i odlazak na Grand Bazar, jednu od najstarijih, ali i najvećih zatvorenih tržnica na svijetu, gdje je cjenkanje osnovno pravilo trgovine. Ma koliko se činilo nepristojnim ili smjelim, Turci od turista očekuju da ispoštuju ovu tradiciju. Na Grand Bazaru možete kupiti Nazar tzv. ’’urokljivo oko’’, razne vrste lokuma i turskih poslastica, čarobne lampe i fenjere, ali i odjevne predmete po nevjerovatnim cijenama.

Posjeta Istanbulu ne bi bila kompletna ako ne biste probali crni čaj ili jaku tursku kafu u nekom od tradicionalnih restorana. Moja preporuka je vidikovac Pjer Loti, koji nam je možda i najpoznatiji sa TV ekrana, ali koji zaista pruža nesvakidašnji pogled na Istanbul u trenucima kad uživamo uz omiljeni napitak.

Marina kaže da je najbolje vrijeme za posjetu Istanbulu: manje – više uvijek.

Istanbul je grad koji nikada ne spava i koji je svoj puls prilagodio svim godišnjim dobima. Možda bih ipak istakla da se putnici uglavnom odlučuju za proljetne i jesenje posjete ovom gradu, kada je on zaista i najljepši. U koje god vrijeme da se odlučite posjetiti Istanbul, savjetujem da u svoj prtljag obavezno smjestite barem jedan par udobnih patika, jer će vam zaista trebati. Ostavite prostor i za pokoji suvenir ili nešto veće.

U Istanbulu te za Novu godinu očekuje spektakularni vatromet na Bosforu, bogata gastronomska ponuda, mnogo plesa i pjesme. 

S obzirom na to da je u duhu našeg naroda da staru godinu isprati uz ples i pjesmu, a novu godinu dočeka dvaput, mi predlažemo zabavni program za obe večeri. Novu godinu možete dočekati uz vatromet krstareći Bosforom, a za one koji požele iskusiti gastronomsku ponudu Istanbula, bogat program istanbulskih ugostitelja u večeri prvog januara sigurno neće razočarati. Vjerujem da će putnici uživati i sa sobom ponijeti samo najljepše uspomene sa putovanja u Istanbul.

Šta još, iz svoje široke ponude, Zepter Passport može ponuditi za najluđu noć? 

Putovanje je uvijek dobar izgovor kada želite začiniti svoju svakodnevnicu, a naročito u vrijeme praznika. Ukoliko Novu godinu želite dočekati na plaži, daleke destinacije su uvijek dobar dobar izbor. Naš prijedlog je da to bude Dubai, Maldivi, ili možda Kuba i Meksiko.

Naravno, uvijek možete odabrati neku od evropskih prestonica, poput Barselone ili vječnog grada Rima, mada je od svih daleko najpopularnija Budimpešta, koja vam pruža mogućnost da u novo ljeto uplovite posmatrajući vatromet, dok krstarite Dunavom.

Za putnike koji ne žele putovati daleko, uvijek preporučujemo boravak u termama. Toplo preporučujemo Terme Tuhelj i Olimia, Fruške terme, ili možda Čatež, gdje uz prigodnu večeru možete radosno dočekati 2023. godinu.

Sve informacije o putovanju u Istanbul za Novu godinu ili nekom drugom aranžmanu možeš dobiti kod ljubaznog osoblja agencije u Gospodskoj ulici ili na Instagram i Facebook profilu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum