Trenutno čitaš
Sendvič sa salatom od slanutka

Sendvič sa salatom od slanutka

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovaj sendvič sa salatom od slanutka je savršena ideja za veganski ručak. Ima izvanredan ukus kao sendvič sa salatom od jaja, ali je umesto toga napravljen od slanutka i avokada!

detoxinista.com

Šta je u salati od slanutka?

Umjesto upotrebe majoneze, ova salata od slanutka svoju kremastu teksturu dobija od avokada. Okus avokada nije jako primjetan kada dodaš limunov sok i senf, kao i sve ostalo hrskavo povrće.

detoxinista.com

Zašto je slanutak dobar?

Slanutak je dobar izvor vlakana i proteina, pa je odlična opcija kada želiš veganski ili vegetarijanski obrok.

Jedno istraživanje sugeriše da redovno jedenje slanutka može pomoći da se osjećaš sito i da bolje biraš hranu tokom dana. Slanutak je možda jedan od boljih izvora biljnih proteina, jer sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Prema jednoj studiji, pojedinci koji jedu barem jednu porciju mahunarki svaki dan (poput slanutka) mogu izgubiti do 25% više težine od onih koji to ne čine. Konzumiranje slanutka može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi. Slanutak takođe može pomoći u poboljšanju funkcije crijeva, što nije iznenađujuće budući da je bogat vlaknima.

Sve u svemu, postoji mnogo dobrih razloga da uključiš slanutak u svoju ishranu!

Kako napraviti ovu salatu?

Ova salata od slanutka se sprema za samo 10 minuta, a onda je spremna za posluživanje! Započni gnječenjem avokada, senfa, limunovog soka i soli u velikoj posudi.

detoxinista.com

Kada smjesa postane kremasta, možeš dodati slanutak i nasjeckano povrće. Ovaj recept je vrlo fleksibilan, pa možeš staviti povrće koje voliš – svježe ili kiselo, poput krastavaca.

Pročitaj
wabi sabi

detoxinista.com

Konačna tekstura ove salate je na tebi. Možeš da zgnječiš viljuškom oko pola slanutka, tako da u ovoj salati ima još komadića za teksturu – ali ako želiš, možeš ga zgnječiti i više.

Probaj i prilagodi začine kada sve pomiješaš, a zatim umiješaj svježe začinsko bilje, ako ih imaš pri ruci. Svježi kopar je dobar dodatak ovome!

detoxinista.com

Ovu salatu od slanutka može poslužiti baš kao i bilo koju drugu salatu od jaja ili tunjevine. Ukusno je između dvije kriške hljeba kao sendvič, ali možeš je poslužiti i u omotu od zelene salate ili tortilji.

 

Izvor: detoxinista.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum