Trenutno čitaš
Različite čarape kao podrška osobama sa Daunovim sindromom

Različite čarape kao podrška osobama sa Daunovim sindromom

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Bez različitosti život ne bi imao toliko boja. Svi smo, na sreću, posebna individua za sebe drugačije nijanse, a one kojima je išaran ovaj svijet upotpunile su i osobe rođene sa tri hromozoma, umjesto sa dva.

Foto: unsplash

21. mart je dan kada slavimo različitosti i drugačije nijanse, kao i datum kada se obilježava Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. On je simbolično izabran upravo zbog prisutnosti tri umjesto dva hromozoma na 21. hromozomskom paru.

Cilj obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja za osobe koje su rođene sa ovim sindromom, kao i težnja da se dugoročno poboljša i kvalitet njihovog života.

Simbol Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom je nošenje različitih čarapa, jer ih oni često ne mogu upariti. Ljudi širom svijeta danas “nose” simbol ovog dana i na taj način im iskazuju svoju podršku.

Ono što danas možemo svi da uradimo, kao i svakog drugog dana jeste da pružimo podršku vedrim i dobrodušnim osobama koje su rođene sa Daunovim sindromom. Svi oni su na svoj način kreativni i dio su naše cjelokupne zajednice.

Pročitaj

Svi oni koji su u Banjaluci, svoju podršku ljudima rođenim sa ovim sindromom mogu da pruže svakog dana u Domu omladine. Kako? Jednostavno, da dođu u Omladinski kafe “Zvjezdica” u kojem radne navike i radno iskustvo stiču mladi sa intelektualnim teškoćama i počaste se svojim omiljenim napitkom.

Svi životi su različiti, svaki čovjek je poseban, a opet smo svi jedinstveni. Zato danas obucimo različite čarape, proslavimo i dajmo podršku različitostima.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum