Trenutno čitaš
Selma Doborac dobitnica Specijalne nagrade za promociju rodne ravnopravnosti u okviru Sarajevo Film Festivala

Selma Doborac dobitnica Specijalne nagrade za promociju rodne ravnopravnosti u okviru Sarajevo Film Festivala

Jysk
Jysk

Na 29. Sarajevo Film Festivalu treći put za redom dodijeljena je Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti čiji pokrovitelj je kompanija Mastercard.

U konkurenciji za ovu Specijalnu nagradu bilo je sedam filmova mladih i talentovanih rediteljica iz različitih festivalskih programa, a priznanje je odnio njemačko-austriijski dokumentarni igrani film „De Facto“, rediteljice Selme Doborac čiji je ovo drugi dugometražni film. Pored profesionalnog priznanja, Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti podrazumjeva i novčani fond koji dobitnici omogućava sredstva za njen naredni filmski projekat.

PR / Sarajevo Film Festival

„De Facto“ nudi odgovor na pitanje kako kroz kinematografiju skrenuti pažnju na najteže zločine protiv čovječnosti, a da se istovremeno ne postanete saučesnik. Selma Doborac je uspjela dati te odgovore kroz umjetničke alate kao što je pažljivo režirana igra dvoje glumaca, precizno izgrađen scenarij i planski reducirano okruženje.

Selma Doborac je rođena u Bosni i Hercegovini, a trenutno živi i radi u Beču, gdje je na Univerzitetu za Primijenjene Umjetnosti studirala Nove Medije, a na Akademiji za Likovnu Umjetnost studirala Umjetnost i Film. Bavi se esejističkim i dokumentarnim igranim filmom, kretajući se u sferama hibridnog filma, te fotografijom i konceptualnom umjetnošću.

„Ovo odvažno kinematografsko kao i književno djelo pokazuje nam iskrenu opasnost dehumanizacije drugoga, bez obzira na regiju ili vrijeme u kojem živimo. Strogo je, oduševljavajuće i ponekad nevjerovatno teško za gledanje. Putem zapanjujuće virtuoznosti glume, film nas vodi na putovanje brutalnosti i zla. Svojim nemilosrdnim svjedočanstvima kroz koje se razjašnjava kako tijela žena postaju instrument moći, film se bavi i sudbinom roda u okruženju agresije i kriminala. Anonimizovanjem opisanih jezivih događaja, film ih univerzalizuje – stvarajući razgovijetnu tezu za mir. Nezaboravan je – nevjerovatno uznemirujuće i istovremeno neophodno gledanje. Za sve generacije sada i za one koje dolaze,“ naglasila je predsjednica žirija za Specijalnu nagradu za promociju rodne ravnopravnosti Mila Schlingemann.

Pročitaj

Specijalna nagrada za promociju rodne ravnospravnosti, koju je Sarajevo Film Festival inicirao i uspostavio zajedno sa kompanijom Mastercard 2021. godine, stavlja akcenat na goruću potrebu veće inkluzije žena u filmskoj industriji sa dugoročnim ciljem uspostavljanja održivih i ravnopravnih prilika u društvu koje jednako vrijede za sve. Dok kinematografija predstavlja moćno sredstvo za ukazivanje na važne društvene teme i poticanje na stvaranje prilika za pozitivne promjene u društvu dajući pogled na život iz drugačije perspektive. Naš svijet je pun sjajnih mogućnosti, ali nisu uvijek sve jednako dostupne svima, naročito ne ženama i drugim marginalizovanim skupinama i zajednicama. Nijedno društvo niti ekonomija nikada ne može zaista dostići svoj puni potencijal niti prosperitet ako ne aktivira doprinose svih svojih građana, stoga su za Mastercard inkluzija, jednake prilike i osnaživanje globalni prioriteti u naporima ka dostizanju rodne ravnopravnosti.

Dodjeljivanjem Specijalne nagradu za promociju rodne ravnospravnosti, Sarajevo Film Festival i Mastercard dijele viziju da se kroz umjetnost i filmsko stvaralaštvo može doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva, komunicirajući važne životne teme kroz film. Promjena svijesti samog društva u pravcu jednokosti i inkluzije jeste dugotrajan proces, ali svaki uloženi napor ka željenim promjenama itekako čini razliku i inspiriše na velike korake.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum