Trenutno čitaš
Selma Doborac dobitnica Specijalne nagrade za promociju rodne ravnopravnosti u okviru Sarajevo Film Festivala

Selma Doborac dobitnica Specijalne nagrade za promociju rodne ravnopravnosti u okviru Sarajevo Film Festivala

Na 29. Sarajevo Film Festivalu treći put za redom dodijeljena je Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti čiji pokrovitelj je kompanija Mastercard.

U konkurenciji za ovu Specijalnu nagradu bilo je sedam filmova mladih i talentovanih rediteljica iz različitih festivalskih programa, a priznanje je odnio njemačko-austriijski dokumentarni igrani film „De Facto“, rediteljice Selme Doborac čiji je ovo drugi dugometražni film. Pored profesionalnog priznanja, Specijalna nagrada za promociju rodne ravnopravnosti podrazumjeva i novčani fond koji dobitnici omogućava sredstva za njen naredni filmski projekat.

PR / Sarajevo Film Festival

„De Facto“ nudi odgovor na pitanje kako kroz kinematografiju skrenuti pažnju na najteže zločine protiv čovječnosti, a da se istovremeno ne postanete saučesnik. Selma Doborac je uspjela dati te odgovore kroz umjetničke alate kao što je pažljivo režirana igra dvoje glumaca, precizno izgrađen scenarij i planski reducirano okruženje.

Selma Doborac je rođena u Bosni i Hercegovini, a trenutno živi i radi u Beču, gdje je na Univerzitetu za Primijenjene Umjetnosti studirala Nove Medije, a na Akademiji za Likovnu Umjetnost studirala Umjetnost i Film. Bavi se esejističkim i dokumentarnim igranim filmom, kretajući se u sferama hibridnog filma, te fotografijom i konceptualnom umjetnošću.

„Ovo odvažno kinematografsko kao i književno djelo pokazuje nam iskrenu opasnost dehumanizacije drugoga, bez obzira na regiju ili vrijeme u kojem živimo. Strogo je, oduševljavajuće i ponekad nevjerovatno teško za gledanje. Putem zapanjujuće virtuoznosti glume, film nas vodi na putovanje brutalnosti i zla. Svojim nemilosrdnim svjedočanstvima kroz koje se razjašnjava kako tijela žena postaju instrument moći, film se bavi i sudbinom roda u okruženju agresije i kriminala. Anonimizovanjem opisanih jezivih događaja, film ih univerzalizuje – stvarajući razgovijetnu tezu za mir. Nezaboravan je – nevjerovatno uznemirujuće i istovremeno neophodno gledanje. Za sve generacije sada i za one koje dolaze,“ naglasila je predsjednica žirija za Specijalnu nagradu za promociju rodne ravnopravnosti Mila Schlingemann.

Pročitaj
revija kontura futura

Specijalna nagrada za promociju rodne ravnospravnosti, koju je Sarajevo Film Festival inicirao i uspostavio zajedno sa kompanijom Mastercard 2021. godine, stavlja akcenat na goruću potrebu veće inkluzije žena u filmskoj industriji sa dugoročnim ciljem uspostavljanja održivih i ravnopravnih prilika u društvu koje jednako vrijede za sve. Dok kinematografija predstavlja moćno sredstvo za ukazivanje na važne društvene teme i poticanje na stvaranje prilika za pozitivne promjene u društvu dajući pogled na život iz drugačije perspektive. Naš svijet je pun sjajnih mogućnosti, ali nisu uvijek sve jednako dostupne svima, naročito ne ženama i drugim marginalizovanim skupinama i zajednicama. Nijedno društvo niti ekonomija nikada ne može zaista dostići svoj puni potencijal niti prosperitet ako ne aktivira doprinose svih svojih građana, stoga su za Mastercard inkluzija, jednake prilike i osnaživanje globalni prioriteti u naporima ka dostizanju rodne ravnopravnosti.

Dodjeljivanjem Specijalne nagradu za promociju rodne ravnospravnosti, Sarajevo Film Festival i Mastercard dijele viziju da se kroz umjetnost i filmsko stvaralaštvo može doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva, komunicirajući važne životne teme kroz film. Promjena svijesti samog društva u pravcu jednokosti i inkluzije jeste dugotrajan proces, ali svaki uloženi napor ka željenim promjenama itekako čini razliku i inspiriše na velike korake.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum