Trenutno čitaš
Putovanja za kraj ljeta: Skriveni dragulji u Evropi

Putovanja za kraj ljeta: Skriveni dragulji u Evropi

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Kako dani ljeta lagano jenjavaju i privlačnost putovanja mami, postoji izrazita čarolija u otkrivanju destinacija koje su uspjele pobjeći iz središta glavnog toka turizma. Evropa, sa svojim raznolikim pejzažima, bogatom istorijom i zadivljujućom kulturom, dom je riznice skrivenih dragulja koji čekaju da budu istraženi.

Dok ljeto prelazi u jesen, evropska manje poznata utočišta pozivaju nas da uživamo u ljepoti prirode, prepustimo se lokalnoj kulturi i uživamo u autentičnosti. Izađi izvan uobičajenog i otkrij najbolje čuvane evropske destinacije.

Sintra, Portugal

Smještena na obalama obala Portugala, Sintra se pojavljuje kao utočište šarenih palata i zelenih vrtova. Praia da Adraga, skrivena uvala uokvirena dramatičnim liticama, nudi povlačenje u netaknuti pijesak i azurne vode. Ne propusti priliku da istražiš Cabo da Roca, gdje se Evropa susreće s Atlantikom, i uroni u čari šarmantnog centra grada Sintre s njegovim ulicama prekrivenim kaldrmom i lokalnim blagom.

Cinque Terre, Italija

Italijanska Cinque Terre, zbirka pet živopisnih sela duž ligurske obale, je simfonija kulture i prirode. Dok ljeto lagano blijedi, istraži zadivljujuće pješačke staze koje se provlače kroz terasaste vinograde i nude panoramski pogled na Mediteran. Uživaj u lokalnoj ligurijskoj kuhinji i u autentičnosti regije u kojoj vrijeme kao da stoji.

Kotor, Crna Gora

Jadranski dragulj Kotor mami svojim Starim gradom koji je pod zaštitom UNESCO-a i prekrasnim pogledom na zaliv. Prošetaj uskim ulicama koje krasi srednjovjekovna arhitektura, crkve i muzeji. Popni se na gradske zidine da dobiješ novu perspektivu okoline i otisni se na obližnje plaže ili na izlet brodom do očaravajuće Plave pećine.

Briž, Belgija

Briž odiše romantikom i istorijom, mrežom kanala i srednjovjekovnom arhitekturom. Dok ljetna toplina traje, prepusti se vožnji čamcem  ispod gracioznih mostova. Istraži trg Markt i uživaj u raznovrsnoj ponudi belgijske čokolade i piva.

Bled, Slovenija

Slovenački Bled je simfonija alpske ljepote i mirnih voda. Veslaj do Bledskog ostrva, okrunjenog crkvom, i popni se do Bledskog zamka da uživaš u pogledu na jezero. Kako se bliži kraj ljeta, uživaj u kultnoj “kremšniti” i prigrli spokoj ovog očaravajućeg alpskog utočišta.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum