Trenutno čitaš
Nakon više od 140 godina, Sagrada Familia u Barseloni će konačno biti završena 2026.

Nakon više od 140 godina, Sagrada Familia u Barseloni će konačno biti završena 2026.

sagrada familia

Na prvi pogled, Sagrada Familia izgleda srednjovjekovno i gotički, ali u stvarnosti, to je djelo modernog arhitekte Antonija Gaudija. Šetajući Barselonom 1882. godine, mnogi građani nikada ne bi pretpostavili da će naredni vijek stvoriti, iako bolno sporo, jednu od najpoznatijih građevina u gradu. 

Izgrađena uglavnom po njegovim nacrtima, ima tornjeve na vrhu s hrišćanskim simbolima i zamršene kamene radove. Ali ova veličanstvena crkva još uvijek je nedovršena više od 100 godina nakon početka izgradnje. Kako se svaki komad dodaje, ona se sve više približava završetku, koji se sada očekuje za 2026. – baš na vrijeme za 100-godišnjicu Gaudijeve smrti.

“Nije razočaranje što neću moći da završim Hram. Ja ću ostariti, ali drugi će doći poslije mene. Ono što se uvijek mora čuvati je duh djela; njen život će zavisiti od generacija koje prenose ovaj duh i oživljavaju ga,” rekao je svojevremeno Antonio Gaudí.

Gaudi je dizajnirao ogromnu crkvu tako da ima 18 tornjeva, od kojih je 12 sada završeno.

Poslednjih šest tornjeva je trenutno u izgradnji, uključujući centralni toranj visok 170 metara, koji će po završetku učiniti građevinu Sagrada Familia najvišom crkvom na svijetu. Biće skoro 10 metara viša od Ulm Minstera u Njemačkoj.

Istorija građevine

Sagrada Familia ima dugu i složenu istoriju izgradnje, a Gaudi je preuzeo projekat i dramatično promijenio dizajn 1883. godine nakon što je njen originalni arhitekta dao ostavku.

Crkva je napredovala pod njegovim vodstvom narednih 40 godina do njegove smrti, kada je procijenjeno da je završena manje od četvrtine. Nakon njegove smrti, gradnja je usporila zbog finansiranja, a zatim je zaustavljena španskim građanskim ratom, kada je izgubljena većina originalnih planova arhitekte.

Sadašnji dizajn je baziran na rekonstruisanim planovima i modelima.

Zgrada je najveća i najznačajnija od mnogih zgrada koje je projektovao katalonski arhitekta u Barseloni, gdje je prva kuća koju je dizajnirao otvorena za javnost 2017.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum