Trenutno čitaš
U potrazi za srećom: Šta su hormoni sreće i kako ih povećati?

U potrazi za srećom: Šta su hormoni sreće i kako ih povećati?

hormoni sreće

Da li ikada primijećuješ da se osjećaš bolje nakon vježbanja, smijeha sa prijateljima ili boravka na suncu? Ovi osjećaji sreće nisu slučajnost – oni su rezultat djelovanja hormona sreće u našem tijelu. Ali šta su zapravo hormoni sreće i kako ih možemo povećati?

Kroz razumijevanje ove kompleksne hemikalije i načina na koje ih možemo oživjeti, možemo postati arhitekte vlastite sreće, stvarajući prostor za više radosti i zadovoljstva u našim životima.

Povećanje hormona sreće u našem tijelu može imati značajan uticaj na naše mentalno zdravlje i opšte blagostanje. Zato, obrati pažnju na svoje svakodnevne navike i aktivnosti za optimalno funkcionisanje ovih važnih neurotransmitera.

Instagram/_aurep

Serotonin

Poznat i kao “hormon sreće”, serotonin igra ključnu ulogu u regulisanju raspoloženja, spavanja i apetita. Da bismo povećali nivo serotonina, možemo se posvetiti redovnoj fizičkoj aktivnosti, izlaganju sunčevim zracima, praksi meditacije i konzumiranju hrane bogate triptofanom poput banane, orašastih plodova i tamne čokolade.

Ne samo da je povezan sa srećom, već se ovaj “hormon sreće” smatra i regulatorom apetita, sna i raspoloženja. Ali da li znaš da nivo serotonina možemo podići i jedući hranu bogatu triptofanom poput indijskih oraščića i soje?

Dopamin

Dopamin je povezan sa osjećajem zadovoljstva, motivacijom i nagradom. Aktivnosti poput vežbanja, slušanja omiljene muzike, isprobavanja novih stvari i postizanja ciljeva mogu povećati nivo dopamina u mozgu.

Kako se osjećaš kada postigneš svoje ciljeve ili kada doživiš trenutak nagrade? To je djelo dopamina, neurotransmitera koji nas čini motivisanim i zadovoljnim. No, zapanjujuće je što i jednostavne aktivnosti poput slušanja omiljene muzike mogu podstaći oslobađanje ovog “hormona nagrade”.

Pinterest

Endorfini

Endorfini su prirodni analgetici i oslobađaju se tokom fizičke aktivnosti, stvarajući osjećaj euforije poznat kao “trkački vis”. Osim vežbanja, endorfine možemo povećati i smijanjem, masažom i konzumiranjem ljutih papričica.

Endorfini su ono što nam daje osjećaj euforije nakon fizičke aktivnosti. Ali šta ako ti kažemo da čokolada može imati sličan efekat? Da, tamna čokolada može podstaći oslobađanje ovih čudesnih hemikalija u našem mozgu!

Oksitocin

Oksitocin je poznat kao “hormon ljubavi” i igra ključnu ulogu u vezama, društvenoj interakciji i emocionalnoj bliskosti. Zagrljaji, dodiri, intimnost i boravak sa voljenim osobama mogu povećati nivo oksitocina.

Pročitaj
japodski otoci

Oksitocin je ključan za povezivanje sa drugima i osjećaj bliskosti. Znaš li da čak i zagrljaji i dodiri mogu povećati nivo ove čarobne hemikalije? Dakle, nemoj oklijevati u pokazivanju ljubavi prema svojim najdražima!

Gama-aminomaslačna kiselina (GABA)

GABA je neurotransmiter koji pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Duboko disanje, joga, meditacija i konzumiranje hrane bogate GABA-om poput zelenog čaja, badema i banane mogu povećati njen nivo.

Iako se često zanemaruje, praksa dubokog disanja ili uživanje u šoljici zelenog čaja može biti sjajan način da podstakneš oslobađanje GABA u mozgu, pružajući osjećaj smirenosti i opuštenosti.

 

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum