Trenutno čitaš
Victoria Beckham jede ovu hranu koja stimuliše kolagen svaki dan

Victoria Beckham jede ovu hranu koja stimuliše kolagen svaki dan

David Beckham je jednom otkrio da njegova supruga Victoria Beckham voli svakodnevno jesti ribu sa roštilja. Ona je, takođe govorila o tome zašto voli da jede losos, objašnjavajući da joj je dermatolog iz Los Anđelesa, dr. Harold Lanser, savjetovao da ga jede svakodnevno kako bi joj pomogao sa “problematičnom” kožom, piše britanski Vogue.

Bogat sa omega-3 i puno nutrijenata, vitamina i minerala, losos nije dobar samo za naše zdravlje, već i za našu kožu. Evo šta trebaš znati…

losos
taste.com.au

Koje su prednosti lososa za kožu?

Losos se naširoko smatra hranom koja je dobra za naše zdravlje. Može igrati ključnu ulogu u zdravoj prehrani, a posebno je dobar za kožu jer je bogat omega-3 i omega-6. Ove masne kiseline mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena, prirodnog proteina odgovornog za podršku strukture naše kože. Što više kolagena imamo, to će naša koža biti čvršća i punija.

Šta je kolagen i kako losos stimuliše njegovu proizvodnju?

Kolagen čini 80 posto naše kože, jedan je od najzastupljenijih proteina u našim tijelima, koji igra ulogu u održavanju naših kostiju, hrskavice, tetiva i kose robusnim i zdravim. Vremenom se prirodno smanjuje, što utiče na elastičnost kože. Konzumiranje hrane bogate kolagenom, uključujući losos, i suplementacije mogu pomoći u usporavanju starenja i održavanju kože elastičnijom.

Koje su zdravstvene prednosti lososa?

Losos je masna riba s mnogim zdravstvenim prednostima i za tijelo i za mozak. To je uglavnom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Masne kiseline su esencijalne, jer ih tijelo ne može proizvesti, pa je važno dobiti ih iz izvora hrane. Prepun je nutrijenata koji poboljšavaju zdravlje, kao što su vitamin D, selen i vitamin B12 (između mnogih drugih nutrijenata) za podršku zdravlju štitne žlijezde, imunitetu, nervnom sistemu i reproduktivnom zdravlju. Studije pokazuju da zbog svog omega-3 visokog profila nutrijenata, može smanjiti faktore rizika za nekoliko bolesti, kao i upalu i podršku zdravlju mozga.

losos
Pexels

Zašto je losos dobar izvor omega-3?

Losos je bogat DHA i EPA, dvije najvažnije omega-3 masne kiseline, kao i proteinima i vitaminima B6 i B12. Omega-3 su polinezasićene masne kiseline koje pomažu tijelu tako što podržavaju imuni sistem i smanjuju upalu i holesterol. Uzimanje prave količine omega-3 je neophodno za prevenciju mnogih bolesti, posebno kardiovaskularnih i degenerativnih. Preporučeni dnevni unos omega-3 je minimalno između 200-500 mg – prosječan file lososa (oko 150 g) obezbjeđuje otprilike 2,5 g omega-3.

Da li losos koristi koži i kosi?

Ukratko, da. Pošto je losos tako bogat omega-3, proteinima, antioksidansima i vitaminima topivim u mastima, smatra se superhranom za ljepotu koja podržava kožu, kosu i nokte. Hrana poput lososa je takođe puna antioksidansa i biljne raznolikosti za hranjenje mikrobioma. Zdravlje naših crijeva odražava zdravlje kože i važno je za najbolje rezultate zauzeti pristup iznutra prema van.

Pročitaj
Anya Taylor-Joy

Ako nije uvijek moguće jesti losos dva puta sedmično, razmisli o dopuni ishrane suplementom omega-3.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum