Trenutno čitaš
Bulletproof kafa je novi jutarnji wellness trend koji može povećati nivo energije

Bulletproof kafa je novi jutarnji wellness trend koji može povećati nivo energije

kafa

Ako pratiš trendove u wellnessu, vjerovatno znaš i za porast popularnosti bulletproof kafe. Moglo bi se reći da su dani jednostavne kafe s mlijekom ili espresso kafe iza nas. Sada je fokus na obogaćivanju kafe dodacima koji su korisni za tijelo. 

Šta je bulletproof kafa?

Bulletproof kafa je obična kafa obogaćena zdravim mastima kao što su organski neslani maslac, ghee (pročišćeni maslac s brojnim korisnim svojstvima) ili MCT ulje (srednjelančani trigliceridi) dobijeni iz kokosovog ulja. Ove masti se lako metabolišu u ketone, pružajući dodatnu energiju mozgu i to vrlo brzo. Ovaj popularni kremasti i zasitni napitak je kreacija američkog preduzetnika, autora i biohakera Davea Aspreyja, koji je razvio Bulletproof dijetu – režim bogat proteinima i mastima.

Asprey je otkrio ovu jedinstvenu kombinaciju tokom putovanja na Tibet, gdje je probao čaj obogaćen maslacem koji lokalci piju prije planinarenja na visokim nadmorskim visinama, osjetivši obnovljenu energiju i mentalnu jasnoću. Ovo ga je inspirisalo da eksperimentiše s kafom, što je rezultiralo bulletproof kafom. Ali možemo li ovu neobičnu mješavinu koristiti ako većinu vremena provodimo sjedeći ispred ekrana umjesto penjući se na planine? Nastavi da čitaš i saznaj sve prednosti i mane ovog napitka.

bulletproof kafa
@streetstyle_belgrade

Prednosti bulletproof kafe

Prema stručnjacima, ova kremasta kafa obogaćena mastima djeluje kao brz izvor energije bez izazivanja glikemijskih skokova, koji su često povezani s doručkom bogatim ugljikohidratima i šećerom. Ti skokovi su poznati po tome što nas ostavljaju iscrpljenima i često vode do žudnje za užinom sredinom jutra. Takođe daje osjećaj sitosti, omogućavajući nam da preskočimo nezdrave jutarnje opcije poput klasičnog kroasana. Ovaj napitak bez ugljikohidrata je takođe idealan za one na keto ili dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.

Prednosti bulletproof kafe:

  • Poboljšava koncentraciju i mentalne performanse
  • Pruža energiju koja traje tokom jutra
  • Promoviše osjećaj sitosti
  • Maslac nam pruža vrijedne vitamine A (retinol), D i E
  • Ghee, bogat vitaminima, mineralima i omega-3, čini kožu zdravom, jača imuni sistem, podržava zdravlje crijeva i ima detoksikacijski efekat
  • Kokosovo ulje pruža lako apsorbirajuće srednjelančane masne kiseline koje generišu visoko dostupnu energiju i pomažu neutralizovati glad
bulletproof kafa
@streetstyle_belgrade

Mane bulletproof kafe

Bulletproof kafa je bogata kalorijama i zasićenim mastima, što je čini neprikladnom za one s visokim holesterolom. Pored toga, zamjena hranjivog doručka ovim napitkom bogatim kofeinom i mastima nosi rizik da propustimo kompletan obrok od grčkog jogurta s bobičastim voćem, nezaslađene zobene kaše s voćem, bademima, sjemenkama i orasima, ili jaja s povrćem, to jest da dan započnemo bez raznolikosti esencijalnih nutrijenata koje naše tijelo treba.

Kako napraviti bulletproof kafu:

  • Napravi šolju  kvalitetne kafe, koristeći svoju omiljenu metodu
  • Dodaj 1-2 kašičice neslanog maslaca, ako je moguće ghee maslaca
  • Dodaj 1-2 kašičice kokosovog ulja, po mogućnosti organskog
  • Sve izmiksaj u blenderu dok ne postane kremasto
bulletproof kafa
@streetstyle_belgrade

3 alternativna recepta:

Bulletproof matcha: Ako ne voliš kafu, ali si ljubitelj matcha čaja, možeš kreirati bulletproof matcha.

Bez kofeina: Ako želiš uživati u bulletproof kafi naveče, ali se bojiš nesanice, jednostavno zamijeni kafu bezkofeinskom kafom.

Veganska bulletproof kafa: Izostavi maslac i ghee, i umjesto toga koristi samo MCT ili kokosovo ulje.

Pročitaj
Ideathon

Kada piti bulletproof kafu?

Ova kafa je savršena za jutarnje povećanje energije, ali se može konzumirati i sredinom popodneva ako ti ne smeta kofein. Pomaže u borbi protiv tipičnog popodnevnog pada energije.

Naslovna fotografija: Streetstyle Belgrade

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum