Trenutno čitaš
Jutarnja kafa nas u stvari ne čini produktivnima

Jutarnja kafa nas u stvari ne čini produktivnima

Jysk
Jysk

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svijetu s preko dvije milijarde šoljica koje se konzumiraju svakog dana.

Efekti kafe na produktivnost su dobro poznati i dokumentovani, a mnogi je nazivaju drogom kapitalizma zahvaljujući njenoj nenadmašnoj moći da nam pomogne da obavimo stvari – toliko da je 1950-ih pauza za kafu bila ugrađena u američki zakon zahvaljujući njenoj sposobnosti da „promoviše veću efikasnost i rezultira većim rezultatom“.

Ovo se dogodilo nakon što je ustanovljeno da radnici u fabrici kravata obave onoliko posla za šest sati koliko su ranije radili za osam, pod uslovom da su imali dvije pauze za kafu dnevno.

Međutim, novo istraživanje sa Univerziteta Newcastle u Australiji sugeriše da je ideja da nam kafa „daje“ dodatnu energiju zapravo laž – u stvari, ona samo „krade energiju“ kasnije u toku dana i stvara dugotrajni umor. Kako to znamo? Sve se svodi na jedinjenje koje se zove adenozin.

Efekti kafe na produktivnost
Foto: freepik

Šta je adenozin?

Adenozin pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja. Kako naš dan napreduje, nivoi adenozina se povećavaju, jer je on nusproizvod upotrebe energije u našim ćelijama. Kada se adenozin veže za receptore, on govori našem tijelu da uspori potrošnju energije, zbog čega se osjećamo umorno. Odemo na spavanje, potrošnja energije opada, nivoi adenozina opadaju i budimo se osvježeni.

Tu na scenu stupa kofein. Možda ćeš se i dalje osjećati malo pospano kada se probudiš (nedostatak sna i opšti stres utiču na to), pa ćeš uzeti šoljicu kafe. Kofein u našoj kafi je sličnog oblika jedinjenju adenozina, tako da se vezuje za iste receptore, blokirajući adenozin da se osjećamo umorno.

Evo kvake: adenozin koji kofein blokira ne nestaje. Na kraju, kofein se razgrađuje i sav taj adenozin se roji na receptore koje je tražio. Stoga nam kofein zapravo nikada ne daje dodatnu energiju, samo nam kupuje vrijeme prije nego što nas umor sustigne.

Ovdje moramo pristupiti taktici. Nikada nećemo moći u potpunosti pobijediti pad uzrokovan adenozinom, ali možemo pokušati da tempiramo svoj unos kofeina kako bismo dobili najbolji ritam za organizam.

Efekti kafe na produktivnost
Foto: freepik

Popij kafu kasnije tokom dana

Pričali smo o adenozinu, a sada o kortizolu. Kortizol je hormon stresa koji čini da se osjećamp budno. Prirodno dostiže vrhunac kada se probudimo. Stoga nam možda neće trebati kafa odmah.

Pročitaj

Štaviše, što je manje adenozina u našem sistemu, manje ćemo se osjećati umorno i što manje adenozina imamo –  kofein koji konzumiramo će ga lakše blokirati. Zato ima smisla popiti kafu kasnije tokom dana kada se već osjećamo umornije; kofein će vjerovatno djelovati moćnije. Ipak, jedini način da se zaista odmorimo i obnovimo energiju je dobar san.

Vrijeme je da preispitamo svoj kalendar konzumiranja kofeina. Sačekaj s tom prvom šoljicom kafe još nekoliko sati i možda ćeš se iznenaditi koliko dugo možeš izdržati bez nje.

 

Izvor: dmarge.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum