Ako si ikada, makar na trenutak, poželio/la da vratiš okus ljeta iz djetinjstva – imamo recept koji će te prenijeti tačno tamo. Domaći Rumenko nije samo sladoled od jagode. To je onaj poznati miris iz djetinjstva i osjećaj jednostavne sreće.
Umjesto da ga potražiš u zamrzivaču obližnje prodavnice, ovog ljeta napravi svoju verziju.
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag (najmanje 30% m.m.)
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 100–150 g svježih ili smrznutih jagoda
- 1 kašika limunovog soka
- Nekoliko kapi crvene prehrambene boje (po želji – za onaj savršeni rumeni ton)
Priprema:
U većoj posudi zagrij mlijeko, vrhnje, polovinu šećera i vanilin šećer – ali pazi, smjesa nikako ne smije da provri. Dok se lagano grije, u drugoj posudi pjeniasto umutiti žumanjke s ostatkom šećera. Kad smjesa posvijetli, polako dodaj ugrijano mlijeko, neprestano miješajući – tajna je u strpljenju i postojanosti pokreta kako bi se izbjeglo zgrušavanje.
Sve zajedno zatim vrati u lonac i nastavi da kuhaš na laganoj vatri. Miješaj bez prestanka dok se ne dobije konzistencija slična rijetkom pudingu. Opet važi pravilo – bez vrenja!
U međuvremenu, štapnim mikserom usitni jagode, dodaj limunov sok i – ako želiš da boja bude jača – par kapi prehrambene boje. Kada se mliječna baza ohladi, umiješaj voćni pire i stavi sve u frižider na dodatno hlađenje.
Ako imaš aparat za sladoled, prelij ohlađenu smjesu u njega i prati uputstva. Ako nemaš – nema problema. Izlij smjesu u nisku posudu, stavi u zamrzivač i svakih 30 minuta je promiješaj viljuškom. Ponovi nekoliko puta – rezultat će biti nevjerovatno kremast sladoled, vrijedan svakog truda.