Trenutno čitaš
Ukusni medenjaci za posebne praznične dane!

Ukusni medenjaci za posebne praznične dane!

Indomie
Indomie

Nürnberški medenjaci su jedni od omiljenih prazničnih poslastica u Njemačkoj. U Nürnbergu se peku još od kraja 14. vijeka, kada su prvi prvi put zamirisali u lokalnom samostanu. Nakon što se ispeku, medenjaci se premazuju šećernim sirupom ili čokoladnom glazurom. Sigurni smo da ćeš uživati u ovoj poslastici tokom prazničnih dana. 

Shutterstock

Od sastojaka za nürnberške medenjake ti je potrebno:

  • 150 g lješnjaka
  • 150 g badema
  • 3 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 90 g kandirane narandžine korice
  • 90 g kandirane korice limuna
  • 3 kašike meda
  • 1 prstohvat soli
  • 3 kašičice začina za medenjake
  • 1 kašičica naribane korice limuna
  • 20 backoblatena (vafer papir) od 70 mm

Za glazuru:

  • 120 g tamne čokolade
  • 80 g šećera u prahu
  • malo limunovog soka ili vode

Priprema nürnberških medenjaka:

Samelji lješnjake i bademe. Kratko izmiksaj ušećerene korice limuna i narandže. Prema potrebi dodaj malo brašna da se ne lijepi.

Miksaj jaja, šećer, prstohvat soli i med dok se šećer ne otopi. Dodaj bademe, lješnjake, 3 kašičice začina za medenjake i limunovu koricu, ušećerenu koricu limuna i narandže. Izmiješaj pa pokrij smjesu i stavi je u frižider na 10 do 12 sati.

Zagrij rernu na 160°C. Veliku kriglu okreni naopako pa na nju stavi po jednu oblatnu, malo nadjeva i ravnomjerno ga rasporedi na visinu od oko 2 cm.

Pročitaj

Slaži medenjake na lim obložen papirom za pečenje pa ostavi u frižideru na 10-15 minuta. Zatim peci medenjake oko 20 minuta. Drži ih na oku da ne zagore. Ostavi ih da se ohlade.

Za glazuru rastopi čokoladu. U drugoj posudi pomiješaj šećer u prahu s malo vode i limunovog soka, dok ne dobiješ gustoću tijesta za palačinke. Dio medenjaka premaži čokoladnom, a dio šećernom glazurom. Pazi da dobro prekriješ svaki medenjak kako bi ostali sočni.

Uživaj u ovoj zimskoj poslastici!

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum