Trenutno čitaš
Roman holiday: Prigrli italijansku bezvremensku eleganciju

Roman holiday: Prigrli italijansku bezvremensku eleganciju

roman holiday
Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Ljeto, sa svojim blistavim suncem i dugim danima, oduvijek je bilo sinonim za ljubav. Dok se Francuzi često slave kao oličenje romantike, Italijani imaju jake argumente kada su u pitanju čista strast i stil. Od suncem okupanih obala Amalfija do istorijskih ulica Firence, uticaj Italije na modu je trajan koliko i njena umjetnost i arhitektura.

Razmislii o nedavnom prikazu Daisy Edgar-Jones kao Marianne u seriji Normal people. Njeno putovanje u Trst nije bilo samo narativ samootkrivanja, već i izlog elegancije oličen bezvremenskom privlačnošću dobro krojene crne haljine. Ovaj jednostavan odjevni predmet uhvatio je suštinu italijanskog stila – bez napora, a opet besprijekorno elegantan.

marianne-normal-people
HBO

Osvrćući se unazad, portret Marge Sherwood od strane Gwyneth Paltrow u filmu The Talented Mr. Ripley iz 1999. postavio je pozornicu za modnu revoluciju sa svojim ženskim punim suknjama i bluzama kratkih rukava zavezanim u čvor. Ovi komadi, iako su ubrzo zasjenjeni modnim talasom Y2K, pokrenuli su trenutak svježeg, profinjenog stila koji odjekuje do danas.

talented_mr_ripley
Rex Features

Naravno, ne možemo razgovarati o modi inspirisanoj Italijom, a da ne odamo počast Audrey Hepburn u klasiku iz 1953. Roman holiday. Hepburnova garderoba u filmu je majstorska klasa bezvremenske elegancije, koja sadrži krojenje, capri hlače visokog struka i sofisticirane haljine i suknje. Njen izbor dodataka – ceker i espadrile – savršeno balansiraju eleganciju i nenaglašeni šarm, stvarajući izgled koji ostaje inspirativan.

roman holiday
Album / Alamy Stock Photo

Da kanališeš ovu esencijalnu italijansku estetiku danas, razmisli o vezanju košulje preko haljine za izgled koji je istovremeno opušten i profinjen. Alternativno, blejzer svijetle boje od lana ili svile, uparen s laganim capri hlačama, nudi moderan pogled na italijansku sofisticiranost.

Pročitaj
svečane haljine

mango haljina
Mango

Dodaci su ključni za postizanje ovog izgleda. Odluči se za tanke kožne kaiševe koji stežu struk, dodajući definiciju bez nadjačavanja odjeće. Vintage trend satovi i jednostavne naušnice mogu podići tvoj outfit, dodajući samo pravu količinu sjaja.

mango suknja
Mango

U suštini, italijanski pristup ljetnoj modi odnosi se na hvatanje gracioznosti bez napora – spajanje udobnosti s elegancijom, jednostavnosti sa sofisticiranošću. Radi se o tome da se osjećaš dobro kao što izgledaš, bilo da šetaš vinogradom ili ispijaš espresso u kafiću na trotoaru. Ovog ljeta prihvati duh italijanskog stila i dopusti da tvoja garderoba ispriča priču o bezvremenskoj romantici i trajnoj eleganciji.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum