Trenutno čitaš
Rižoto od bundeve sa kozjim sirom

Rižoto od bundeve sa kozjim sirom

Indomie
Indomie

Ovaj jednostavan rižoto od bundeve sa kozjim sirom koristi slatki pire od bundeve kao bazu okusa i kremasti kozji sir za dodatnu podatnost smjese. Tostirane sjemenke bundeve dodaju teksturu i orašaste note. Peršun daje blag svježi okus, ali bilo koja sjeckana svježa začinska biljka bi jednako dobro djelovala.

rižoto od bundeve
Photographer: Antonis Achilleos, Prop Stylist: Christine Keely Food Stylist: Karen Rankin

Evo kako da napraviš rižoto od bundeve:.

Sastojci:
  • 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno sjeckanog crvenog luka
  • 1 ½ šolje arborio pirinča
  • 1 šolja bijelog vina (kao što je chardonnay ili sivi pinot)
  • 6 šoljica bujona od povrća, na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja nezačinjenog pirea od bundeve
  • 3 kašike neslanog putera
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mljevenog bijelog bibera
  • ¼ kašičice svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 šolja izmrvljenog kozjeg sira
  • ¼ šolje neslanih sjemenki bundeve, tostiranih
  • ¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna
Priprema:

U velikoj šerpi ili loncu zagrij ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Dodati pirinač i kuvati uz stalno miješanje dok se sav pirinač ne obloži uljem, oko 30 sekundi.

Dodaj vino i kuhaj uz stalno miješanje dok potpuno ne ispari, 1 do 2 minute. Dodaj 3 šolje bujona i nastavi da kuvaš, često miješajući, dok se većina tečnosti ne upije, 10 do 12 minuta. Dodaj preostale 3 šolje bujona i kuvaj, često miješajući, dok pirinač ne omekša, i dok se sva tečnost ne upije, 12 do 14 minuta.

Pročitaj

Smanji vatru na nisku i dodaj bundevu, puter, so, biber, muškatni oraščić i 1/2 šolje kozjeg sira. Kuvaj, neprestano miješajući, dok se sir i puter potpuno ne istope i svi sastojci sjedine, 2 do 3 minute.

Posluži rižoto posut sjemenkama, peršunom i preostalom 1/2 šolje kozjeg sira.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum