Trenutno čitaš
Rižoto od bundeve sa kozjim sirom

Rižoto od bundeve sa kozjim sirom

rižoto

Ovaj jednostavan rižoto od bundeve sa kozjim sirom koristi slatki pire od bundeve kao bazu okusa i kremasti kozji sir za dodatnu podatnost smjese. Tostirane sjemenke bundeve dodaju teksturu i orašaste note. Peršun daje blag svježi okus, ali bilo koja sjeckana svježa začinska biljka bi jednako dobro djelovala.

Evo kako da napraviš rižoto od bundeve:

Sastojci:

  • 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno sjeckanog crvenog luka
  • 1 ½ šolje arborio riže
  • 1 šolja bijelog vina (kao što je chardonnay ili sivi pinot)
  • 6 šoljica bujona od povrća, na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja nezačinjenog pirea od bundeve
  • 3 kašike neslanog putera
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mljevenog bijelog bibera
  • ¼ kašičice svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 šolja izmrvljenog kozjeg sira
  • ¼ šolje neslanih sjemenki bundeve, tostiranih
  • ¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna
rižoto
Foto: daringgourmet.com

Priprema:

U velikoj šerpi ili loncu zagrij ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko 4 minute. Dodaj rižu i kuhaj uz stalno miješanje dok se riža ne obloži uljem, oko 30 sekundi.

Dodaj vino i kuhaj uz stalno miješanje dok potpuno ne ispari, 1 do 2 minute. Dodaj 3 šolje bujona i nastavi da kuhaš, često miješajući, dok se većina tečnosti ne upije, 10 do 12 minuta. Dodaj preostale 3 šolje bujona i kuhaj, često miješajući, dok riža ne omekša, i dok se sva tečnost ne upije, 12 do 14 minuta.

Smanji vatru na nisku i dodaj bundevu, puter, so, biber, muškatni oraščić i 1/2 šolje kozjeg sira. Kuhaj, neprestano miješajući, dok se sir i puter potpuno ne istope i svi sastojci sjedine, 2 do 3 minute.

Pročitaj
puter od pistacija, namaz od pistacija

Posluži rižoto posut sjemenkama, peršunom i preostale 1/2 šolje kozjeg sira.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum