Trenutno čitaš
Rasvjeta će osvježiti dizajn tvog doma. Ovo je 7 aktuelnih trendova.

Rasvjeta će osvježiti dizajn tvog doma. Ovo je 7 aktuelnih trendova.

rasvjeta

Rasvjeta igra ključnu ulogu u kreiranju atmosfere u našim životnim prostorima, sposobna je uticati na naše raspoloženje i estetiku svojim suptilnim, ali značajnim prisustvom.

Iako je osvjetljenje bitan element svake prostorije u domu, ne mora se ograničiti samo na svoju funkcionalnost. Današnja rasvjeta može postati dinamičan alat za izražavanje ličnosti i karaktera naših domova kada se koristi na pravi način.

Inovativnim odabirom osvjetljenja možeš obogatiti svoj prostor dodajući mu uzbudljive elemente dizajna. Evo nekoliko najnovijih trendova rasvjete za 2024. godinu koje možeš isprobati u svom domu.

1. Indirektno osvetljenje

Imati samo jedno glavno svjetlo može djelovati grubo i prenapadno; zato preferiramo korištenje više izvora indirektnog osvjetljenja kako bismo unaprijedili prostor. Možeš stvoriti toplu i ugodnu atmosferu slojevima svjetla kroz pozadinsko osvjetljenje, poput svjetala koja se reflektuju u ogledalima i televizoru; ambijentalno osvjetljenje, uključujući stolne lampe i zidne svjetiljke; te prstenaste svjetiljke koje raspršuju svjetlost u različitim smjerovima.

Dodavanje više indirektnih izvora osvjetljenja u prostor omogućava kreiranje okoline koja zrači toplinom i mirnoćom, dok istovremeno osigurava adekvatno osvjetljenje.

Indirektno osvetljenje
Visual Comfort & Co.

2. Teksture

Kada razmišljamo o dodavanju teksture prostoru, obično pomislimo na kačenje zavjesa, dodavanje pokrivača poput jastuka i deka, te ugradnju drugih tekstilnih elemenata. Međutim, trend u uređenju doma jeste unošenje teksture kroz rasvjetna tijela. Svjetiljke ne moraju biti samo funkcionalne; posebno kada odabereš nešto što je izrađeno od nekonvencionalnih materijala.

Igra teksturama, poput kombinovanja betona s ratanom ili drugim prirodnim elementima, odabir ručno izrađenih kristala ili staklenih svjetala, te odabir nečega što je ručno izrađeno ili zamjena jednostavnih završnih obrada nečim zanimljivijim, hrabrijim i dinamičnijim, može pomoći u stvaranju prostora koji je vizuelno uzbudljiv i dinamičan.

Mass-light

3. Jedinstveni oblici

Preferencije za kućni dekor nisu univerzalne, pa ni izbor rasvjete ne mora biti. Dok neki stilovi osvjetljenja nikada neće izaći iz mode, 2024. je godina za istraživanje novih horizonata. Ove godine vidimo jedinstvene izbore u obliku rasvjetnih tijela koji ne samo da osvjetljavaju dom, već ga i pretvaraju u umjetničko djelo.

Očekuj kreativne eksperimente s miješanim materijalima poput kombinacija metala i platna, izražajne oblike s jedinstvenim siluetama poput širokih prstenova i razigrane lustere koji oponašaju luksuzni izgled komercijalnih prostora za goste, poput onih u omiljenom hotelu.

Mass-light

4. Bežične ili punjive lampe

Kablovi mogu narušiti elegantan i aerodinamičan izgled prostora, a dostupnost utičnica može ograničiti način na koji osvjetljavaš različite dijelove doma. Bežična i punjiva rasvjeta može biti rješenje koje tražiš za rješavanje ovih problema.

Najbolji dio? Ova vrsta osvjetljenja je lako prenosiva i možeš je čak koristiti i vani. S ovim trendom osvjetljenja iz 2024. godine, više nećeš morati brinuti o ružnim kablovima koji se protežu po podu.

Visual Comfort & Co.

5. Staklene svjetiljke

Staklene lampe i lusteri stvaraju čišći i sofisticiraniji izgled, kao i osjećaj prostranosti u prostoru. Osim toga, prozirno staklo omogućava neometanu distribuciju svjetlosti, što dodatno obasjava prostor.

Pročitaj

Jysk

6. Sijalice sa mogućnošću zatamnjivanja

Zajednička nit trendova u uređenju doma ove godine je ideja personalizacije i prilagođavanja tvom jedinstvenom stilu i potrebama. U svijetu rasvjete, ovo se postiže korištenjem sijalica koje se mogu prigušiti.

Mogućnost kontrolisanja tačnog intenziteta osvjetljenja donosi brojne koristi. Sijalice s mogućnošću prigušivanja ne samo da pomažu u uštedi energije, već omogućuju da prilagodiš svjetlost prema trenutnim potrebama i raspoloženju. Time što možeš podešavati jačinu svjetla tokom dana, stvaraš željeni ambijent u svom prostoru.

Visual Comfort & Co.

7. Mat crna

Dok su nekada bronzane i nikl svjetiljke bile u modi, mat crna postaje sveprisutni trend dizajna koji dobiva na popularnosti posljednjih godinu dana, a sada se prenosi i na rasvjetna tijela. Odabir mat crnih rasvjetnih tijela donosi bezvremenski, a istovremeno moderan osjećaj, bez obzira u kojoj prostoriji ih postavili.

Bilo da se odlučiš za nešto suptilno poput mat crne stolne lampe ili se odlučiš za statement luster, mat crna boja je izvrstan izbor za pojačavanje rasvjete u bilo kojem dijelu doma.

Mass-light

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum