Trenutno čitaš
Putovanja vozom koja oduzimaju dah

Putovanja vozom koja oduzimaju dah

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Od snijegom prekrivenih planina do živopisnih sela, lista putovanja vozom prolazi kroz neka od naljepših mjesta na planeti. Osim predivnih pejzaža, ono što ova putovanja čini zabavnim i ugodnim su udobne kabine i hrana u vozu. Pogledaj fotografije i uživaj.

Foto: © Lissandra Melo/Shutterstock
Rocky Mountaineer (Kanada)

Ovo putovanje od Vankuvera do Kalgaroja, obećava jednu od vožnji sa najljepšim pogledom u Kanadi. Nezaboravna vožnja kroz Rocky Mountains, staje na tri mjesta i prolazi kroz niz različitih pejzaža – od snijegom prekrivenih planina do prekrasnih jezera prepunih ledenjaka. Besprijekorna usluga i ukusna hrana, koja se služi u luksuznim vagonima pomažu da ova vožnja bude nezaboravna.

Foto: © David LeFranc/Gamma-Rapho/Getty Images
Belmond Royal Scotsman (Engleska)

Belmond Royal putuje u aristokratskom stilu, kroz neke od najegzotičnijih pejzaža u Engleskoj. Voz putuje kroz planine u Škotskom gorju, koje je ukrašeno mnogobrojnim dvorcima i nacionalnim parkovima. Putnici mogu da užvaju u Škotskoj kuhinji, koja se služi u luksuznim vagonima.

Foto: © Hermes Images/AGF/Universal Images Group/Getty Images
Bernina Express (Švajcarska)

Bernina expres je spektakularan način da doživite moćne i prekrasne Alpe. Upečatljiv kontrast između zelene doline Val Poschiavo u Italiji i ledenih pejzaža, koji se nalaze iznad doline, čine ovo putovanje nezaboravnim. Voz prolazi kroz neke od najistaknutijih lokacija u Italiji i Švajcarskoj.

Foto: © Roberto Sorin/Shutterstock
Venice Simplon-Orient-Express (Evropa)

Venice Simplon Orient Express putuje uzduž i poprijeko Evropom, zaustavljajući se na 9 destinacija uključujući Pariz, Veneciju, Prag i London. Ukrašeni vagoni sa luksuznom dekoracijom i elegantno posluženim jelima, samo dodaju bonus poene cijelom iskustvu. Putnici mogu da biraju i kraća putovanja, kao na primjer od Londona do Pariza.

foto: © Kenneth Sponsler/Getty Images
California Zephyr (SAD)

Jedno od najslikovitijih putovanja vozom u Sjevernoj Americi, prelazi ogromne ravnice Nebraske, vijugajući kroz Denver i impresivne kanjone rijeke Colorado, pa sve do prekrasne pustinje u državi Utah. Sve ovo čini nezaboravno putovanje od 51 sat i 20 minuta. Voz nudi privatne apartmane sa tušem i panoramskim pogledom.

Foto: © David LeFranc/Gamma-Rapho/Getty Images
Pride of Africa (Južna Afrika i Tanzanija)

Jedna od najbojih ruta koju nudi Pride of Africa je 14-dnevno putovanje od Dar es Salama (Tanzanija) do Cape Towna (Južna Afrika), što predstavlja odličnu Afričku avanturu. Prostrane kabine, svaka sa svojim mini barom i kupatilom, dostupne su na putovanju koje nas vodi kroz divljinu afričkih pejzaža.

Foto: © Stefan Rampfel/picture alliance/Getty Images
Brocken Railway (Njemačka)

Uski parni voz penje se uz planinu, kako bi došao do stanice koja se nalazi na samom vrhu. Otvorene platforme u vagonima omogućavaju spektakularan pogled, što ovu vožnju čini jednom od najuzbudljivijh u Evropi.

Foto: © Olaf Protze/LightRocket/Getty Images
Glacier Express (Švajcarska)

Spora vožnja koja pokriva 291 km i traje otprilike 8 sati, je ugodno putovanje koje vodi kroz spektakularne Švajcarske Alpe, prelazi 291 most, 91 tunel i prolaz Obrlap na 2,133 m visine. Kako bi iskustvo bilo nezaboravno, vagoni imaju stakleni krov, koji nudi pogled na Švajcarsku prirodu od koje zastaje dah.

Foto: © Amal KS/Hindustan Times/Getty Images
Palace On Wheels (Indija)

Palace On Wheels je jedan od najljepših načina da se putuje kroz Indiju, vožnja ovim vozom je kao vremenska mašina i vraća vas direktno u doba Maharadža. Kabine su dekorisane sa tipičnim indijskim materijalima i posjeduju estetiku, koja u potpunosti odgovara kraljevskoj prošlosti ovog voza. Putovanje koje traje 8 dana uključuje dobrodošlicu u Jaipuru, safari sa kamilama i razgledanje Taj Mahala.

Pročitaj

Foto: © Wolfgang Kaehler/LightRocket/Getty Images
Transsibirska željeznica (Rusija)

Transsibirska željeznica nudi tri rute Trans – Mandžurijska, Trans – Mongolska (od Moskve do Pekinga) i maratonska ruta od Moskve do Vladivostoka, koja prolazi kroz 7 vremenskih zona i završava na ruskoj granici sa Kinom i Sjevernom Korejom. Put od 9,258 km traje sedam dana i prolazi kroz planine, sibirsku tundru, rijeke i jezera, raskošne zelene šume i preslatka sela. Iako nije u potpunosti luksuzno iskustvo, vjerovatno ne postoji bolji način da se uživa u ruskoj prirodi.

Foto: © Manabu Takahashi/Getty Images
 Nanatsuboshi (Japan)

Poznat kao “Sedam zvijezda” ovaj luksuzni spavaći voz je divan način da se istraži Japansko ostrvo Kyushu. Elegantno namješten, voz takođe nudi nastupe uživo, salon i restoran.

Putovanja vozom su idealan način da upoznaš neku zemlju.

Izvor: msn.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum