Trenutno čitaš
Putovanja vozom koja oduzimaju dah

Putovanja vozom koja oduzimaju dah

Od snijegom prekrivenih planina do živopisnih sela, lista putovanja vozom prolazi kroz neka od naljepših mjesta na planeti. Osim predivnih pejzaža, ono što ova putovanja čini zabavnim i ugodnim su udobne kabine i hrana u vozu. Pogledaj fotografije i uživaj.

Foto: © Lissandra Melo/Shutterstock
Rocky Mountaineer (Kanada)

Ovo putovanje od Vankuvera do Kalgaroja, obećava jednu od vožnji sa najljepšim pogledom u Kanadi. Nezaboravna vožnja kroz Rocky Mountains, staje na tri mjesta i prolazi kroz niz različitih pejzaža – od snijegom prekrivenih planina do prekrasnih jezera prepunih ledenjaka. Besprijekorna usluga i ukusna hrana, koja se služi u luksuznim vagonima pomažu da ova vožnja bude nezaboravna.

Foto: © David LeFranc/Gamma-Rapho/Getty Images
Belmond Royal Scotsman (Engleska)

Belmond Royal putuje u aristokratskom stilu, kroz neke od najegzotičnijih pejzaža u Engleskoj. Voz putuje kroz planine u Škotskom gorju, koje je ukrašeno mnogobrojnim dvorcima i nacionalnim parkovima. Putnici mogu da užvaju u Škotskoj kuhinji, koja se služi u luksuznim vagonima.

Foto: © Hermes Images/AGF/Universal Images Group/Getty Images
Bernina Express (Švajcarska)

Bernina expres je spektakularan način da doživite moćne i prekrasne Alpe. Upečatljiv kontrast između zelene doline Val Poschiavo u Italiji i ledenih pejzaža, koji se nalaze iznad doline, čine ovo putovanje nezaboravnim. Voz prolazi kroz neke od najistaknutijih lokacija u Italiji i Švajcarskoj.

Foto: © Roberto Sorin/Shutterstock
Venice Simplon-Orient-Express (Evropa)

Venice Simplon Orient Express putuje uzduž i poprijeko Evropom, zaustavljajući se na 9 destinacija uključujući Pariz, Veneciju, Prag i London. Ukrašeni vagoni sa luksuznom dekoracijom i elegantno posluženim jelima, samo dodaju bonus poene cijelom iskustvu. Putnici mogu da biraju i kraća putovanja, kao na primjer od Londona do Pariza.

foto: © Kenneth Sponsler/Getty Images
California Zephyr (SAD)

Jedno od najslikovitijih putovanja vozom u Sjevernoj Americi, prelazi ogromne ravnice Nebraske, vijugajući kroz Denver i impresivne kanjone rijeke Colorado, pa sve do prekrasne pustinje u državi Utah. Sve ovo čini nezaboravno putovanje od 51 sat i 20 minuta. Voz nudi privatne apartmane sa tušem i panoramskim pogledom.

Foto: © David LeFranc/Gamma-Rapho/Getty Images
Pride of Africa (Južna Afrika i Tanzanija)

Jedna od najbojih ruta koju nudi Pride of Africa je 14-dnevno putovanje od Dar es Salama (Tanzanija) do Cape Towna (Južna Afrika), što predstavlja odličnu Afričku avanturu. Prostrane kabine, svaka sa svojim mini barom i kupatilom, dostupne su na putovanju koje nas vodi kroz divljinu afričkih pejzaža.

Foto: © Stefan Rampfel/picture alliance/Getty Images
Brocken Railway (Njemačka)

Uski parni voz penje se uz planinu, kako bi došao do stanice koja se nalazi na samom vrhu. Otvorene platforme u vagonima omogućavaju spektakularan pogled, što ovu vožnju čini jednom od najuzbudljivijh u Evropi.

Foto: © Olaf Protze/LightRocket/Getty Images
Glacier Express (Švajcarska)

Spora vožnja koja pokriva 291 km i traje otprilike 8 sati, je ugodno putovanje koje vodi kroz spektakularne Švajcarske Alpe, prelazi 291 most, 91 tunel i prolaz Obrlap na 2,133 m visine. Kako bi iskustvo bilo nezaboravno, vagoni imaju stakleni krov, koji nudi pogled na Švajcarsku prirodu od koje zastaje dah.

Foto: © Amal KS/Hindustan Times/Getty Images
Palace On Wheels (Indija)

Palace On Wheels je jedan od najljepših načina da se putuje kroz Indiju, vožnja ovim vozom je kao vremenska mašina i vraća vas direktno u doba Maharadža. Kabine su dekorisane sa tipičnim indijskim materijalima i posjeduju estetiku, koja u potpunosti odgovara kraljevskoj prošlosti ovog voza. Putovanje koje traje 8 dana uključuje dobrodošlicu u Jaipuru, safari sa kamilama i razgledanje Taj Mahala.

Pročitaj

Foto: © Wolfgang Kaehler/LightRocket/Getty Images
Transsibirska željeznica (Rusija)

Transsibirska željeznica nudi tri rute Trans – Mandžurijska, Trans – Mongolska (od Moskve do Pekinga) i maratonska ruta od Moskve do Vladivostoka, koja prolazi kroz 7 vremenskih zona i završava na ruskoj granici sa Kinom i Sjevernom Korejom. Put od 9,258 km traje sedam dana i prolazi kroz planine, sibirsku tundru, rijeke i jezera, raskošne zelene šume i preslatka sela. Iako nije u potpunosti luksuzno iskustvo, vjerovatno ne postoji bolji način da se uživa u ruskoj prirodi.

Foto: © Manabu Takahashi/Getty Images
 Nanatsuboshi (Japan)

Poznat kao “Sedam zvijezda” ovaj luksuzni spavaći voz je divan način da se istraži Japansko ostrvo Kyushu. Elegantno namješten, voz takođe nudi nastupe uživo, salon i restoran.

Putovanja vozom su idealan način da upoznaš neku zemlju.

Izvor: msn.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum