Trenutno čitaš
Probaj 5 naučno dokazanih načina za povećavanje samopouzdanja!

Probaj 5 naučno dokazanih načina za povećavanje samopouzdanja!

Vjerovanje u svoju moć i sposobnosti, će te odvesti do postizanja ciljeva. Mnogi smatraju, da je samopouzdanje jedan od najatraktivnijih kvaliteta, što olakšava sklapanje prijateljstva i pronalaženje partnera. Odlazak na intervju, vjerujući u sebe, neće samo donijeti novi posao, već će i povećati šanse za profesionalno napredovanje. Dok se pozitivne strane samopouzdanja čine prilično očiglednim, razvoj samopouzdanja nije uvijek tako lak. Ponekad nas život može iznevjeriti i otežati povjerenje u sebe. Usvajanje određenih navika, pomaže u jačanju povjerenja i uspostavljanju uspjeha.

povećanje samopouzdanja
Foto: Pexels

Predstavljamo ti 5 naučno dokazanih načina, kako da ojačaš svoje samopouzdanje!

Vježbaj pozitivne afimacije

Ponekad se možemo uhvatiti u procesu negativne energije, kritikovati naše neuspjehe ili se previše brinuti o budućnosti. Pozitivne afirmacije, mogu pomoći u preusmjeravanju na pozitivne aspekte naših života i koncentrisati se na ciljeve.

Praktikovanjem navike ponavljanja, vizualizacije ili zapisivanja, onoga što volimo kod sebe i za šta smo zahvalni, možemo pomoći da se poveća naše samopouzdanje i poboljšaju šanse za uspjeh. Naučnici su čak izvršili skeniranje mozga, kojim dokazuju kako uobičajena samopotvrđivanja, podstiču samopouzdanje i pomažu u postizanju budućih ciljeva.

Ograniči upotrebu društvenih mreža

Naravno, društvene mreže mogu biti veoma korisne. Pomažu nam da ostanemo u kontaktu s prijateljima i porodicom, razmijenjujemo fotografije i na izvoru smo informacija. Međutim, mnoga istraživanja pokazuju, štetne posljedice trošenja previše vremena na društvenim mrežama, posebno kada je riječ o samopouzdanju.

U stvari, istraživanje je pokazalo da 60% ljudi, koji koriste društvene mreže smatra, da je to imalo negativan uticaj na njihovo samopouzdanje. Ljudi često postavljaju najbolje trenutke svog života na društvenim mrežama ili koriste previše filtrirane i fotošopirane fotografije. Oni rijetko dijele loša iskustva online. To nas može zavarati i učiniti, da se osjećamo lošije u odnosu na druge ljude. Zato, trošenje manje vremena na društvenim mrežama, može pomoći da se smanje štetni efekti i poveća nivo samopouzdanja.

povećanje samopouzdanja
Foto: Pexels
Jedi zdravu hranu

Konzumiranje zdrave hrane, ne samo da pomaže da se dobiju prave hranjive tvari, već i povećava povjerenje u um i tijelo. Uravnotežena ishrana i pravilna kontrola porcija, pomažu da tijelo izgleda zdravo, vitalno i vitko. Osim toga, davanje tijelu zdrave hrane poboljšava funkcionisanje mozga i tvoje raspoloženje.

S druge strane, konzumiranje pogrešne hrane, kao što je previše šećera, kofeina i alkohola, može izazvati promjene raspoloženja i uticati na tvoje samopouzdanje.

Pročitaj
razgovor

Odvoji vrijeme za vježbanje

Redovno vježbanje ima sve vrste zdravstvenih prednosti, od povećanja fleksibilnosti i unapređenja kardiovaskularnog zdravlja, do izrade mišićne snage i poboljšanja imidža tijela. Kada postižeš zacrtane ciljeve redovnim treniranjem, osjetićeš dobru energiju i povećati svoje samopouzdanje.

Praktikuj dobru higijenu i redovnu njegu

Ispravna i redovna higijena i njega, mogu učiniti čuda za samopouzdanje. Razvijanje ličnog osjećaja za stil, povećava samopouzdanje i ostavlja pozitivan utisak na druge. Naravno, pravilna higijena i njega će nas takođe spriječiti, da širimo neugodne mirise oko sebe i unaprijediće naše opšte zdravstveno stanje, ali to će nas isto motivisati, da se osjećamo dobro u svojoj koži i da zračimo samopouzdanjem!

Sad znaš naučno dokazane trikove i savjete za jačanje samopouzdanja, srećno i samo naprijed!

Izvor: goodnet.org

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum