Trenutno čitaš
Kako UV zraci utiču na tvoju kosu?

Kako UV zraci utiču na tvoju kosu?

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Eksperimentisanje sa blistavim, svijetlim nijansama kose, posebno za one koje su prirodne brinete, može promijeniti cjelokupni izgled. Međutim, izbjeljivanje kose peroksidom je teško za pramenove i može biti skupo, ali i dugotrajno ako se radi u frizerskom salonu.

Foto: unsplash.com

Ljudi često izlažu kosu suncu dugim satima radi besplatnog izbjeljivanja i svjetlije boje kose kao rezultat. Neki čak nanose limunov sok napunjen limunskom kiselinom na kosu prije izbjeljivanja na suncu kako bi dobili brže rezultate.

Dobra vijest je da ako cijeli dan provedeš napolju hvatajući zrake, vratićeš se unutra sa svjetlijom kosom. Nauka koja stoji iza ovoga, koju je objasnio kolorist za kosu Robert Bennet za Shape, nalazi se u hemijskoj reakciji koja se zove oksidacija. To znači da sunce može izbijeliti melanin u tvojoj kosi i dati joj svjetliju nijansu.

Loša vijest je da tvoja nova kosa neće biti blistava od sunca, već lomljiva i suha. Ispostavilo se da dugotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti, kao što je objašnjeno u studiji iz 2015. u International Journal of Cosmetic Science, dozvoljava UVA i UVB zracima da prođu kroz više slojeva tvoje kose, oštećuju pramenove kose i daju ti značajno lomljenje kose. Što se tvog vlasišta tiče, sunce je najveći neprijatelj tvoje kose. Evo šta UV zraci mogu učiniti kosi i šta možeš učiniti da izbjegneš oštećenje kose.

uv zraci utiču na kosu
Foto: unsplash.com
UV zraci mogu oštetiti tvoju kosu

Baš kao što se sunce može poigrati sa tvojom kožom, može nanijeti štetu i tvojoj kosi. Produžena izloženost UV zracima, kako je objasnio hemičar dr. Joe Cinnotta (putem Color Wow), može uticati na zaštitni lipidni sloj kose, vanjsku barijeru odgovornu za prirodnu vlažnost kose. Kada se ova barijera probije, kosa postaje čupava i suva kao snop slame.

Prema studiji iz 2008. u naučnom časopisu Collegium Antropologicum, prekomjerno izlaganje suncu takođe može izazvati pustoš na unutrašnjoj proteinskoj strukturi kose. Keratin, najvažniji protein u našoj kosi, može učiniti ili narušiti elastičnost i snagu kose. Ako predugo ostaneš na suncu, proteini u tvojoj kosi će biti oštećeni, dok se vlaga apsorbira od strane zagrijanih zraka, što će rezultirati degradiranim pramenovima kose i ispucalim vrhovima.

U slučaju da ti je kosa farbana, moraš biti posebno oprezna. Budući da je obojena kosa već bez proteina, dugotrajno izlaganje UV zračenju može narušiti njenu boju i učiniti je izblijedilom. U poređenju s tamnijim tonovima, kosa svijetle boje, poput plave, podložnija je UV štetnosti. Međutim, sve vrste i boje kose podložne su određenom stepenu degradacije kada su izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako bi održala svoje pramenove u vrhunskom stanju, nikad nije kasno naučiti kako zaštititi kosu od štetnih UV zraka.

uv zraci utiču na kosu
Foto: unsplash.com
Kako zaštititi kosu od štetnih UV zraka?

Najlakši pristup zaštite tvoje kose od UV zraka je da je pokriješ šeširom ili maramom, kao i da izbjegneš nezaštićeni odlazak pod zrake tokom najtoplijih sati dana. Kako bi spriječila da štetne sunčeve zrake oštete tvoje vlasište, trebala bi koristiti proizvode za kosu koji sadrže dovoljan faktor zaštite od sunca (SPF), prema The Hair Fuel. Na primjer, SPF od 30 dozvoljava da oko 3% UVB zraka dopre do tvoje kože ili kose. Isto tako, SPF od 50 dozvoljava da oko 2% tih zraka utiče na tvoju kožu. Takođe, postoje brojne opcije sun care proizvoda, uključujući sprej i kremu za sunčanje na bazi pudera za tvoje vlasište.

Pročitaj

“Korišćenje SPF-a na tjemenu i kosi dok ste na suncu može biti jednako važno kao i korištenje SPF-a za vašu kožu,” kaže Chelle Neff, vlasnica Urban Betty Salona, ​​naglašavajući da nanošenje kreme za sunčanje duž linije kose može zaštititi tvoje vlasište od prijetećih UV zračenja.

Za dodatnu zaštitu, dosljedno hidratiziraj kosu hidratantnim proizvodima kao što su kokosovo ulje, maske za kosu i regeneratori. U slučaju da ti je potrebna brza intervencija za oštećenu kosu, šišanje za uklanjanje ispucalih vrhova može učiniti čuda.

Tvojoj kosi, kao i tvojoj koži, potrebna je zaštita od oštrih odsjaja sunca. Sljedeći put kada budeš izlazila na sunce, obavezno nosi šešir i dovoljno kreme za sunčanje kako za kožu tako i za vlasište.

Izvor: glam.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum