Trenutno čitaš
Preskakanje doručka može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti

Preskakanje doručka može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti

ORBIZ konferencija
ORBIZ konferencija

Preskakanje doručka može dovesti do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Veza, pronađena u studiji koja je obuhvatila 6 550 odraslih osoba u dobi od 65 do 75 godina, bila je posebno naglašena za mogućnost moždanih udara.

Foto: Unsplash

Skoro 60% učesnika je doručkovalo svakog dana, četvrtina ispitanika ponekad, a 16% rijetko ili nikada. Svi su bili bez srčanih bolesti na početku istraživanja. U prosjeku, tokom 17 godina praćenja, bilo je 2.318 smrtnih slučajeva, uključujući 619 od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Unsplash

Ljudi koji nikada nisu doručkovali, bili su skloniji gojaznosti i imali su visok holesterol, ali je posmatračka studija, u Journal of American College of Cardiology, kontrolisana zbog ovih i mnogih drugih zdravstvenih, bihejvioralnih i socioekonomskih faktora.

U poređenju sa onima koji su doručkovali svaki dan, oni koji su preskočili obrok imali su 87% veći rizik od smrti od bilo kog kardiovaskularnog oboljenja i 19% povećan rizik od smrti, svukupno. Oni koji su preskakali doručak, imali su 59% veći rizik od razvoja srčanih oboljenja, i više nego utrostručen rizik od moždanog udara.

Foto: Unsplash

„Mnoge studije su pokazale, da je preskakanje doručka povezano sa većim rizikom od dijabetesa, hipertenzije i visokog holesterola“, rekao je glavni autor, dr Wei Bao, docent epidemiologije na Univerzitetu u Iowi. „Naša studija pokazuje, da bi doručak mogao biti jednostavan način za promovisanje kardiovaskularnog zdravlja”.

Pa, čak i poslovica kaže “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah”!

Pročitaj
Angelina Mango

Jesi li doručkovao/doručkovala jutros?

Izvor: independent.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum