Trenutno čitaš
Preporuke za čitanje: Novi naslovi knjiga koje će te oduševiti!

Preporuke za čitanje: Novi naslovi knjiga koje će te oduševiti!

Pravo je vrijeme da se ušuškaš u toplu dekicu, napraviš omiljeni napitak poput toplog kakaoa, čaja ili kafe i uroniš u svijet novih avantura, neobičnih priča, sudbina i likova. Mi smo za tebe odabrali nekoliko novih naslova knjiga, koje će te sigurno oduševiti. Knjiga je uvijek najbolji izbor za poklon samoj/samom sebi ili dragoj osobi…

Foto: Laguna.rs

Zima u nama – Ketrin Mej

Lijepo i isceljujuće, istinski predivna knjiga. Intimno djelo u kojem autorka otkriva, kako možemo da se staramo o sebi i oporavimo se kada nam život zada udarac. Ponekad nam život izmakne iz ruku: nenadani događaji poput iznenadne bolesti, smrti voljene osobe, rastanka ili gubitka posla teško nas pogode, toliko da nas sasvim poremete, da nas „zamrznu“. Takva razdoblja izopštenosti iz uobičajenog toka života, usamljenička su i neočekivana.

Ketrin Mej nas u ovoj dirljivoj ličnoj ispovjesti, prožetoj pričama iz književnosti, mitologije i svijeta prirode, poziva da promijenimo način na koji se odnosimo prema teškim periodima u svom životu. Pripovijeda o preobražavajućoj moći odmaranja i usporavanja. Ona se ne bori protiv tuge, već je svjesno prihvata i otkriva da predah i povlačenje iz svakodnevice njeguju naše biće, pronalazi radost u tihoj ljepoti zime i ohrabrenje u shvatanju života kao cikličnog, a ne linearnog kretanja.

Poput svjetovnog mistika, autorka stvara sopstvenu filozofiju i s nama dijeli svoje strategije preobražavanja teških životnih razdoblja, one zime u nama koja prethodi pojavi novog godišnjeg doba, novog života.

Autorka pokazuje, da postoji dostojanstvenost u povlačenju, primirivanju, prepuštanju životu da nas vodi, dopuštanju sebi da se oporavimo u tišini tame. Pišući o teškom periodu kroz koji prolazi, Ketrin Mej nam priča kako da prihvatimo i izdržimo nedaće, čak da pronađemo zadovoljstvo u njima. Ketrin Mej unosi poetsko viđenje i neočekivanu komediju u ovo zanosno slavljenje teških perioda u životu.

Foto: Laguna.rs

Samo još malo – Simona Arnstet

Stela želi više od života, a ono što joj je potrebno nadohvat joj je ruke. Stela je izgubila sve: vjerenika, dom i posao. I to u istom danu. Nakon noći pune očajavanja, sajber uhođenja bivšeg i mnogo, mnogo suza, ne preostaje joj ništa drugo, osim da ode iz Stokholma. Problem je što baš i nema kuda, pa će se konačno smiriti u Laholmu, malom mjestu na jugu Švedske.

Stela se nada da će u trošnoj kolibi punoj uspomena, pronaći mir i način da nastavi dalje. Umjesto toga, djevojka koja čuva svoje Lubutenove cipele kao da su joj kućni ljubimci i živi za firmiranu garderobu skrojenu po mjeri, moraće da se izbori sa ludom kozom, mrzovoljnim tinejdžerima i prepotentnim ekološkim farmerom. Na selu je užasno! Mada priznaje da farmer umije dobro da se ljubi.

Velegradska djevojka ubrzo se upliće u brojne nedaće lokalnih mještana, a ona od života želi nešto više. Makar samo još malo. Može li Stela pronaći sebe u svijetu kojem nikako ne pripada?

Ovaj roman ima sve: zanimljive sudbine junaka, beskompromisnu žensku hrabrost, seksi scene, suprotnosti koje se privlače, ozbiljnost s kojom se razmišlja o najdubljim emocijama.

Simona Arnstet je rođena da piše romantične priče. Izvanredno je opisala istinsku privlačnost, između dvoje ljudi. Nije nam dovoljna knjiga “Samo još malo”, već još mnogo ovakvih ljubavnih priča. Romantika, iščekivanje i humor u ovom romanu, idu ruku pod ruku sa vrućim ljubavnim scenama.

Foto: Laguna.rs

Skriveno carstvo – Ja Džasi

Snažan roman, koji zrači dijamantskim sjajem. Vrhunski, elegantan, psihološki složen roman. Gifti je na šestoj godini doktorskih studija neurobiologije na Medicinskom fakultetu Stanfordskog univerziteta. Njen brat, nekada talentovan sportista, umro je od prevelike doze heroina. Njena samoubilački nastrojena majka provodi život u postelji. Gifti proučava neuronske reakcije povezane s depresijom i zavisnošću. Rješena je da otkrije naučne osnove patnje, koju vidi svuda oko sebe. Ali što je bliža naučnim odgovorima o uzrocima porodičnog gubitka, tako shvata da joj izmiče ono što je kao dijete pronalazila u vjeri, koju joj je prenijela majka.

Rastrzana između akademskog puta, koji je odabrala i nekog neuhvatljivog osjećanja poseže ka hrišćanskoj veri u kojoj je vaspitavana, a čije joj je obećanje spasenja i dalje podjednako neprozirno, ali i bolno primamljivo.

Skriveno carstvo je potresan portret porodice opustošene depresijom, zavisnošću od droge i tugom. Prekrasan, emocionalno silovit roman o vjeri, nauci, religiji i ljubavi. Duboko dirljiv roman Ja Džasi odigrava se u ogromnom, krhkom pejzažu gdje se sudaraju božje misterije i izvjesnosti nauke. Zahvaljujući pronicljivim i supilnim promišljanjima, ova knjiga postaje obuhvatna meditacija o bolu, religiji i porodici.

Elegantna knjiga, koja duboko zalazi u filozofiju i istražuje, kako bi nam izgledao život bez konačnih odgovora na tragedije koje nas pogađaju. Odmjerena uzdržanost proze Ja Džasi, daje izazovnim pitanjima utoliko veću moć. Pisano sa vještom okretnošću i nespornim umijećem, Skriveno carstvo je ispitivanje volje za životom.

Foto: Laguna.rs

Usamljeni putnik – Džek Keruak

Knjiga koja se čita svim čulima. Niko ne bi trebalo da prođe kroz život, a da bar jednom ne iskusi zdravu, čak i dosadnu samoću u divljini, da ne zavisi isključivo sam od sebe i tako nauči svoju istinsku i skrivenu snagu. Da nauči, na primjer, da jede kada je gladan i da spava kada je pospan.

Usamljeni putnik je zbirka dnevničkih zapisa i priča bilježenih na putovanjima, kasnih četrdesetih i tokom pedesetih godina prošlog vijeka, prvi put je objavljena 1960. godine. Kako su prolazile godine, kako se Keruakovo iskustvo mijenjalo, tako se mijenjao i njegov slobodan stil. Na početku drzak, raspojasan, bezobziran, frenetičan, s vremenom postaje poetičan, autorefleksivan, izuzetno slikovit i asocijativan odraz veoma ličnih doživljaja svijeta, njegove ljepote i sopstvenog bola. Ovi tekstovi u potpunosti odražavaju njegovo unutrašnje i književno sazrevanje.

Pročitaj

Lutajući Sjedinjenim Američkim Državama i Meksikom, pa zatim kroz Maroko i po Evropi, kroz Pariz i London, Keruak juri vozom pored polja bodljikavog kaktusa; svjedoči svojoj prvoj borbi s bikovima u Meksiku dok je bio na opijumu; sustiže ritam noćnog života u Njujorku; stapa se sa planinama prekrivenim snegom na severozapadu Amerike; meditira na osunčanom krovu u Tangeru; zaljubljuje se u Monmartr i ogromnu belu Baziliku Svetog Srca. Stranicu za stranicom, Keruak otkriva beskrajnu raznolikost ljudskog života i sopstvenu razdraganu filozofiju samoispunjenja.

Kako dolikuje predvodniku bitničke generacije, Keruakova veličanstvena proslava ljudskog otkrovenja života, završava se esejom o američkoj skitnici, posljednjem istinski slobodnom čovjeku.

Foto: Laguna.rs

Neočekivana braća – Amin Maluf

Složeni SF triler, koji je intrigantan na više nivoa. Alek, sredovječni karikaturista i Eva, romansijerka koja je napisala samo jednu ali kultnu knjigu, jedini su stanovnici sićušnog ostrva na obali Atlantika. Uopšte se ne viđaju, sve do dana kada ih neobjašnjiv prekid svih sredstava komunikaciju, primora da izađu iz svoje ljubomorno čuvane samoće.

Kako se može objasniti taj potpuni gubitak veza? Da nije planeta možda doživela neku kataklizmu? Nad njom su se već nadvijale prijetnje nuklearnog sukoba i terorizma širokih razmera. Da se nije negdje u svijetu odigralo kakvo razorno divljaštvo? Šta je sa obližnjim arhipelagom? Da li je došlo do katastrofe na kontinentu? Šta je sa ostatkom planete?

Alek će postepeno odvijati klupko misterije. Zahvaljujući starom prijatelju Morou, koji je postao blizak savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, on uspijeva da rekonstruiše tačan slijed događaja. Ako je katastrofa izbjegnuta, ustanovio je, onda se to dogodilo na neki čudan i neočekivan način, da istorija više nikada neće moći da nastavi ranijim tokom.

Buran susret naših dezorijentisanih savremenika sa „neočekivanom braćom“, koja tvrde da potiču iz drevne Grčke i poseduju medicinsko znanje daleko naprednije od našeg, predstavlja dramatičnu snagu ovog romana, istovremeno mu dajući odlike moderne bajke.

Kroz fikciju i parabolu, autor obrađuje na romaneskni način, glavne teme kojima se bavio u esejima Ubilački identiteti, Poremećenost svijeta i Brodolom civilizacija. Malufova distopija liči na destruktivnu krizu koja potresa planetu, što ga ne sprečava da nas u isto vrijeme poziva na oprez i uliva nadu. Ovo je delo koje otvara blještave vidike, uprkos svojoj tematici.

Izvor: laguna.rs

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum