Trenutno čitaš
Prednosti bademovog ulja za njegu kose

Prednosti bademovog ulja za njegu kose

Banjaluka Fest
Banjaluka Fest

Bademovo ulje je hranjivo i svestrano ulje koje se vijekovima koristi u raznim preparatima za ljepotu i njegu kose. Ekstrahuje se iz slatkog badema i bogat je vitaminima E, D i A, kao i masnim kiselinama i antioksidansima.

Bademovo ulje ima mnoge prednosti za njegu kose, uključujući pospješivanje rasta kose, vlaženje vlasišta, smanjenje peruti i suhoće te poboljšanje teksture i sjaja kose.

U ovom članku ćemo raspravljati o pet najboljih prednosti bademovog ulja za njegu kose i kako ga učinkovito koristiti.

Prednosti bademovog ulja
Foto: freepik

Promoviše rast kose

Bademovo ulje sadrži vitamine E i D, koji su neophodni za rast kose. Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i sprječavanju oštećenja kose. Vitamin D je neophodan za rast i održavanje zdravih folikula dlake. Ovo ulje takođe sadrži magnezijum, koji podstiče dotok krvi u vlasište i stimuliše rast kose.

Kad koristiš ovo ulje za rast kose, umasiraj ga u vlasište i kosu, pazeći da pokriješ korijen. Ostavi da djeluje najmanje 30 minuta prije nego što ga ispereš. Ponavljaj ovaj proces dva puta sedmično za najbolje rezultate.

Regenerator za kosu

Bademovo ulje je odličan prirodni regenerator za kosu. Pomaže u hidrataciji i omekšavanju kose, čineći je podatnijom. Ovo ulje takođe sadrži masne kiseline koje pomažu u obnavljanju i zaštiti kose od oštećenja. Posebno je koristan za one sa suvom, lomljivom kosom.

Da bi koristila bademovo ulje kao regenerator, pomiješaj nekoliko kapi sa svojim redovnim regeneratorom ili ga nanesi direktno na kosu. Ostavi da djeluje nekoliko minuta prije nego što ga ispereš. Takođe možeš pomiješati bademovo ulje s drugim prirodnim sastojcima, kao što su med ili avokado, kako bi napravila hranjivu masku za kosu.

Prednosti bademovog ulja
Foto: freepik

Smanjuje perut

Perut je uobičajeno stanje vlasišta koje uzrokuje pojavu ljuskica mrtve kože u kosi. Može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući suho vlasište, masnu kožu i gljivične infekcije. Bademovo ulje ima antifungalna svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju gljivica koje uzrokuju perut. Takođe vlaži vlasište, sprečavajući ga da postane suvo i da se ljušti.

Za liječenje peruti, ulje umasiraj u vlasište i kosu, pazeći da pokriješ korijen. Ostavi da djeluje najmanje 30 minuta prije nego što ga ispereš. Takođe možeš pomiješati bademovo ulje s uljem čajevca za snažniji tretman protiv peruti.

Pročitaj

Sprečava lomljenje kose

Bademovo ulje je bogato masnim kiselinama i vitaminom E, koji jačaju kosu i sprječavaju lomljenje. Pomaže rast i popravku kose. Redovna upotreba bademovog ulja može pomoći da kosa bude jača i otpornija na oštećenja.

Umasiraj ulje u vlasište i kosu, pazeći da pokriješ vrhove. Ostavi preko noći, a ujutro isperi. Ponavljaj ovaj proces jednom sedmično za najbolje rezultate.

Prednosti bademovog ulja
Foto: freepik

Umiruje iritaciju vlasišta

Iritacija vlasišta može biti uzrokovana raznim faktorima, uključujući suho vlasište, nakupljanje proizvoda i gljivične infekcije. Bademovo ulje ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju svraba i smirivanju vlasišta. Takođe pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i nečistoća koje mogu uzrokovati iritaciju.

Da izliječiš iritaciju vlasišta, umasiraj bademovo ulje u vlasište i kosu, pazeći da pokriješ tjeme. Ostavi da djeluje najmanje 30 minuta prije nego što ga ispereš. Takođe, možeš pomiješati bademovo ulje s drugim prirodnim sastojcima, kao što su aloe vera ili ulje lavande, za umirujući tretman.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum