Trenutno čitaš
Šumsko kupanje je well-being trend koji poboljšava cjelokupno zdravlje

Šumsko kupanje je well-being trend koji poboljšava cjelokupno zdravlje

Jysk
Jysk

Unazad nekoliko godina pojavio se trend šumskog kupanja, u orginalu shinrin-yoku koji označava tehniku uranjanje u prirodu, meditaciju i duboko povezivanje sa prirodom i svim njenim elementima.

Ova vježba svjesnosti pojavila se u Japanu 80-ih godina prošlog vijeka i nazvana je shinrin-yoku, te počela se praktikovati kao vježba ponovnog povezivanja sa prirodom u čijem fokusu je poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja.

Foto: Freepik

Japanci su brzo prihvatili ovaj oblik ekoterapije. Tehnika podržava ono što nam je urođeno da znamo, a to je da vrijeme koje provodimo uronjeni u prirodu je dobro za nas. Iako se Japanu pripisuje termin shinrin-yoku, koncept ove prakse nije nov. Mnoge kulture su odavno prepoznale važnost svijeta prirode za ljudsko zdravlje.

Šumsko kupanje nije samo za ljubitelje divljine i prirode; praksa može biti jednostavna kao hodanje u bilo kojem prirodnom okruženju i svjesno povezivanje sa onim što je nas okružuje – cvrkut ptica, miris šume… sve je usmjereno na na bijeg od užurbanosti.

Šumsko kupanje premošćuje jaz između čovjeka i prirode, vraćajući ljudske umove, tijela i duhove u sklad s prirodnim svijetom. Ovo nije vježbanje, planinarenje ili trčanje. To je jednostavno biti u prirodi. Zanimljivo je da nema nikakvih pravila za praktikovanje ove tehnike. Dovoljno je da samo odaberemo mjesto i vrijeme, potpuno se opustimo i prepustimo se moći prirode.

Foto: Freepik

Vijekovima znamo koliko se dobro osjećamo u prirodi. Zvukovi šume, miris drveća, sunčeva svjetlost koja se igra kroz lišće, svjež, čist vazduh — ove pojave nam daju osećaj udobnosti. Olakšavaju naš stres i brigu, pomažu nam da se opustimo i jasnije razmišljamo. Boravak u prirodi može nam vratiti dobro raspoloženje, energiju i vitalnost, osvježiti i podmladiti.

Pročitaj

Treba razlikovati šumsko kupanje od fizičke aktivnosti jer ovo nije vježbanje, planinarenje ili trčanje. To je jednostavno bivanje u prirodi, povezivanje s njom putem čula vida, sluha, ukusa, mirisa i dodira. Shinrin-yoku je most koji otvarajući naša čula vodi nas u svijet prirode. Ovaj proces zapravo nam služi da se posvetimo ljepotama prirode, isključimo iz svakodnevne rutine i da sjelujemo u skladu s prirodom bez ikakvih očekivanja.

Jednostavno rečeno, šumsko kupanje otvara naša čula za upijanje svijeta prirode i njenih čuda jer svaki čovjek ima urođenu želju da se poveže s prirodom kao sastavnim dijelom svoje biologije. Kada sebe lišimo toga, trpi naše emocionalno i fizičko zdravlje tako da bi bilo idealno ponekad sebi dopustiti odmak od svijeta i pokušati se stopiti i povezati sa prirodom, što će donijeti mnoge benefite našem mentalnom i fizičkom zdravlju.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum