Trenutno čitaš
Hrskavi pomfrit od slanutka: Zdrava i proteinska grickalica koju ćeš obožavati!

Hrskavi pomfrit od slanutka: Zdrava i proteinska grickalica koju ćeš obožavati!

pomfrit od slanutka
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Tražiš ukusnu, hrskavu vegansku grickalicu bogatu proteinima? Hrskavi pomfrit od slanutka mogao bi postati tvoja nova omiljena poslastica!

Pripremljen od jednostavnih sastojaka poput slanutka, maslinovog ulja i omiljenih začina, ovaj zdravi i bezglutenski pomfrit savršen je izbor za svaku priliku. Osim što obiluje vlaknima i proteinima, lako se priprema i prilagođava ukusu.

Zašto ćeš obožavati ovaj proteinski snack?

  • Bogata nutritivna vrijednost. Slanutak je prepun proteina i vlakana, što nas drži sitima duže i podržava zdravlje mišića.
  • Potpuno prilagodljiv. Eksperimentiši sa začinima za savršen ukus, bilo da voliš mediteranske ili pikantne note.
  • Jednostavan i ekonomičan. Sve sastojke vjerojatno već imaš u svojoj kuhinji!

Recept za hrskavi pomfrit od slanutka

Sastojci:

  • 2 šolje konzerviranog slanutka (oko 400 g), ocijeđenog i ispranog
  • 2 kašike kukuruznog škroba (16 g)
  • 1/4 šolje vode (60 ml)
  • 2 kašike maslinovog ulja (30 ml)
  • 1 kašika jabučnog octa (15 ml)
  • So po ukusu
  • Omiljeni začini (kim, crvena paprika, timijan, itd.)
  • Za posipanje: susam

Priprema:

U blender stavi slanutak, kukuruzni škrob, vodu, maslinovo ulje, jabučni ocat, so i začine. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu oblikuj u trakice nalik pomfritu i složi na pleh obložen papirom za pečenje.

Posipaj svaku trakicu susamom za dodatnu hrskavost i orašastu aromu. Zagrij rernu na 200°C i peci pomfrit 20-25 minuta, dok ne postane hrskav i zlatno-smeđ.

Savjeti za savršen hrskavi pomfrit od slanutka

Dobro osuši slanutak. Vlaga je najveći neprijatelj hrskavosti! Prije blendanja, temeljito osuši slanutak.

Pravilno biraj začine. Pomfrit može imati blago mediteranski okus uz kim, intenzivnu ljutinu uz čili ili osvježavajuću biljnu aromu uz timijan. Kombinuj začine po želji!

Pročitaj
francuska supa

Ne preskači kukuruzni škrob. Kukuruzni škrob pomaže da se pomfrit dodatno hrskavo zapeče, dajući mu onu savršenu zlatno-smeđu koricu.

Ovaj pomfrit možeš poslužiti s omiljenim umakom – poput humusa ili tahini dresinga. Takođe, sjajno se slaže kao hrskavi dodatak salatama ili prilog glavnim jelima.

Ostatke pomfrita čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana. Za ponovno postizanje hrskavosti, zagrij u rerni na 180°C oko 5-10 minuta.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum