Trenutno čitaš
Penelopina disciplina: Novi roman jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca

Penelopina disciplina: Novi roman jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Izdavačka kuća Imprimatur objavila je krajem decembra još jedan roman, treći po redu, Đanrika Karofilja, jednog od najpopularnijih savremenih italijanskih pisaca. Roman „Penelopina disciplina s italijanskog je preveo Boris Maksimović.

Nakon serijala vanserijski uspješnih kriminalističkih romana u kojima su dominirali muški protagonisti kao što su Gvido Gverijeri ili Pjetro Fenoljo, sada se Đanriko Karofiljo vraća sa novim serijalom u kojem je glavni lik Penelope Spada. Ona je bivša javna tužiteljka prepuna kontradiktornosti, nezgodnog karaktera, ali nevjerovatnog uma koji je vodi tamo gdje drugi ne vide nikakve tragove i gdje se po običaju krije ključ raspleta slučaja. „Penelopina disciplinaˮ je prvi u nizu romana o njoj.

roman penelopina disciplina
Foto: imprimatur.ba

Penelope Spada je bivša javna tužiteljka koja se izdvajala upornošću, inteligencijom i hrabrošću, a zatim je misteriozna nesreća dramatično okončala njenu karijeru. Jednog dana dolazi joj muškarac koji od nje traži da preuzme slučaj ubistva njegove žene. Đulijana Baldi jedne večeri nije se vratila kući, a njeno tijelo pronađeno je sljedećeg dana na periferiji grada. Istraga nije dala nikakve rezultate, predmet je arhiviran, ali mužu je na teret stavljena sumnja da je počinilac zapravo on. Penelope, nakon prvobitnog odbijanja, ipak prihvata da se pozabavi slučajem, i to na insistiranje jednog starog prijatelja, novinara crne hronike koji je cijelu priču pratio od samog početka. Tako počinje uzbudljiva istraga koja vijuga nepoznatim ulicama Milana i koja će na vidjelo iznijeti brojne samo naizgled zakopane tajne.

„Đanriko Karofiljo stvara žensku figuru sa epskim crtama. Žena puna ljutnje i bolne ljudskosti. Lik koji ostaje u našim srcima i nakon zadnje stranice i neočekivanog kraja.”

***

Pročitaj
Mileva Ajnštajn: Teorija tuge

roman penelopina disciplina
Foto: imprimatur.ba

Đanriko Karofiljo rođen je u Bariju 1961. godine. Dugo je bio javni tužilac u odjelu za borbu protiv organizovanog kriminala. Godine 2007. imenovan je u Parlamentarnu komisiju za borbu protiv mafije, a od 2008. do 2013. bio je senator u Parlamentu Republike Italije. Književnu slavu, kako u Italiji tako i u inostranstvu, stiče već svojim prvim romanom „Nesvjesni svjedokˮ, objavljenim 2002. Za njega kažu da je utemeljio pravni triler kao novi žanr u italijanskoj književnosti, a postao je prepoznatljiv po svojim romanima u kojima je glavni lik Gvido Gverijeri, dobrodušni, usamljeni i pomalo smotani advokat kojem se nerijetko desi da mu iz jednog ili drugog razloga bivaju povjereni zadaci koji spadaju u domen jednog detektiva, a ne advokata. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a djela su mu prevođena na preko dvadeset jezika i objavljena u više od trideset zemalja.

U izdavačkoj kući Imprimatur prethodno su prevedeni i objavljeni njegovi romani „Privremena savršenstva” i „Mjera vremena”.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum