Uživanje u hrani često postaje istinsko putovanje kroz ukuse, a spojevi koji se čine neobični često kriju najplemenitije gastronomske doživljaje. Jedan takav spoj, koji na prvi pogled može izgledati neobično, ali nosi sa sobom iznenađujuće bogatstvo ukusa, jeste spoj Brie sira sa voćem i džemom.
Ova kombinacija nosi eleganciju francuske kuhinje spojenu sa slatkim notama voća, stvarajući savršenu harmoniju između kremastog sira i voćnih nijansi.
Sastojci:
- Kriške hrskavog francuskog hljeba
- Brie sir okrugli od 250 grama
- Svježi listovi timijana
- 4 svježe smokve, narezane na četvrtine
- 3 kašike džema od smokve ili po želji
- Med zagrijani
Priprema:
Zagrijati rarnu na 180 stepeni Celzijusa. Stavi kriške francuskog hjleba na lim za pečenje u jednom sloju. Obje strane svake kriške premazati sprejom za kuhanje. Peći, okrećući, dok se ne tostiraju, oko 3 minute sa svake strane.
Napraviti 12 proreza na vrhu Brie sira; ubaciti listove timijana. Staviti Brie u posudu za pečenje i peći dok ne omekša, 10 do 12 minuta.
Oko sira rasporediti tostirane kriške hljeba. Dodati džem i smokve na vrg sira, pa preliti medom. Uživaj tako što ćeš umočiti kriške hljeba u sir.