Iako se sjemenke bundeve mogu jesti i sirove, toplo preporučujemo da ih ispečeš. Ovaj proces poboljšava njihov ukus i teksturu, dajući im slatki orašasti okus i ukusnu hrskavost. Ove pečene sjemenke bundeve mogu biti užina same po sebi, ili se mogu koristiti kao hrskav, ukusan ukras za salate, pečeno povrće, tjestenine i još mnogo toga.
Sastojci:
- 1 šolja sjemenki bundeve (oljuštenih)
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ kašičice mljevene paprike
- ½ kašičice mljevenog kima
- ½ kašičice pahuljica čilija
- ½ kašičice soli
Priprema:
Zagrij rernu na 190 stepeni. U veliki pleh za pečenje dodaj sjemenke bundeve i maslinovo ulje. Dobro promiješaj da se premažu.
Dodaj mljevenu papriku, mljeveni kim, pahuljice čilija i so. Sve zajedno pomiješaj.
Peci sjemenke bundeve 20 do 30 minuta, promiješaj ih jednom ili dvaput za to vrijeme. Kada postanu hrskave, mirisne i počnu da se rumene, izvadi pleh iz rerne.
Sačekaj da se sjemenke bundeve potpuno ohlade prije serviranja, a zatim ih prebaci u hermetički zatvorenu posudu i iskoristi u roku od 1 mjeseca.