Ovi kolačići su jednostavniji pristup popularnom panettone kolaču. Uživaćeš u poznatom dobrom ukusu i imati vrlo dekorativne kolačiće za goste. Šta je panettone? Panettone je tradicionalni božićni hljeb/kolač italijanske pokrajine Lombardije. Postoji čak i festival koji se održava u čast ovom kolaču. Pronašli smo recept kako ga napraviti u obliku kolačića.
Sastojci:
- 1 šolja neslanog putera, omekšanog
- 100 g granuliranog šećera
- 2 velika žumanca
- 330 g brašna tip 00
- ½ čajne kašičice soli
- 2 supene kašike punomasnog mlijeka
- 1/2 čajna kašičica ekstrakta narandže
- 3 kašike listića badema, plus još za posipanje
- 3 kašike kandirane kore narandže
- 3 kašike grožđica
- 3 kašike sitno sjeckanih suvih marelica, plus još za posipanje
- 3 kašike komadića tamne čokolade
- 280 g bijele čokolade
Priprema:
U velikoj posudi samostojećeg miksera sa nastavkom za lopatice, umuti puter i granulirani šećer na srednjoj brzini, dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 1 minut.
Smanji brzinu miksera na srednje nisku. Dodaj žumanca i umuti da se sjedini. Dodaj brašno i so, i miješaj na maloj brzini samo da se sjedini. Dodaj mlijeko i ekstrakt narandže i umuti da se sjedini. Umiješaj bademe, koru narandže, marelice, grožđice i komadiće čokolade.
Izvadi tijesto na dugačku plastičnu foliju. Razvaljaj u 2 dugačka valjka. Ostavi u frižideru najmanje 1 sat i 30 minuta ili do 2 sata.
Zagrij rernu na 175 stepeni. 2 pleha obloži papirom. Nareži valjkasto tijesto na kolutove. Poređaj na pripremljene listove, praveći jednake razmake.
Peci kolačiće dok rubovi ne porumene, 25 do 30 minuta. Izvadi iz rerne i pusti da se potpuno ohlade.
U zdjelu otpornu na toplinu, stavi bijelu čokoladu u mikrotalasnu pećnicu 10 sekundi, miješajući između, dok se ne otopi i ne postane glatka. Polovinu svakog kolačića umoči u čokoladu i stavi papir. Pospi kolačiće kriškama badema i komadićima suvih marelica.
Uživaj u kolačićima i nadolazećim praznicima!