Trenutno čitaš
Palačinke od kvinoje: Ukusna alternativa za zdrav doručak

Palačinke od kvinoje: Ukusna alternativa za zdrav doručak

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Da li znaš da se od kvinoje može napraviti ne samo odličan prilog, već i tijesto za ukusne palačinke!? Ove palačinke su ne samo ukusne, već su i bogate hranjivim sastojcima, čineći ih idealnim izborom za doručak ili lagani obrok tokom dana.

Kvinoja je izvor proteina i vlakana. Bilo da preferiraš slatke ili slane kombinacije, ove palačinke pružaju mnogo mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Isprobaj ovaj recept i uživaj u jednostavnom, a nutritivno bogatom obroku!

Sastojci za palačinke od kvinoje:

  • Kvinoja – 100 gr
  • Voda – 150 ml
  • Mrkva – 60 gr
  • Mladi luk – 1 kom.
  • Peršun – 2-3 grančice
  • Ružičasta himalajska so – 1/3 kašičice
  • Začini po ukusu

Priprema:

Isperi kvinoju i potopi je u čistu vodu 3-4 sata. Za ovaj recept, najpogodnija je bijela kinoa.

Nakon namakanja, ocijedi vodu iz kvinoje i ponovo je isperi. U blenderu, sjedini kvinoju sa 150 ml vode, soli i začinima po ukusu. Blendaj smjesu 1-2 minute dok ne postane homogena.

Dodaj narendanu mrkvu i sjeckano začinsko bilje u smjesu. Možeš prilagoditi palačinke dodavanjem više povrća prema ukusu.

Zagrij tiganj na srednje jakoj vatri i podmaži ga kokosovim uljem. Podijeli tijesto na 2 jednaka dijela za dvije ravne palačinke prečnika 25 cm.

Pročitaj

Peci palačinku 5 minuta s jedne strane, zatim okreni i peci još 3 minute s druge strane, sve dok ne postanu zlatno smeđe boje.

Gotove palačinke možeš poslužiti s različitim filovima po izboru.

Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum