Trenutno čitaš
Otkrivamo zdravstvene benefite vitamina B6 i namirnice bogate B6 vitaminom

Otkrivamo zdravstvene benefite vitamina B6 i namirnice bogate B6 vitaminom

Vitamin B6, poznat i kao piridoksin, ima ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tijela. Uključuje više od 100 enzimskih reakcija, što ga čini ključnim nutrijentom za cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Vitamin B6 podržava rad mozga, jer je piridoksin uključen u sintezu neurotransmitera, koji su odgovorni za prenos signala između nervnog sistema. Tačnije, igra ulogu u proizvodnji serotonina, dopamina i gama-aminomaslačne kiseline (GABA), koji su važni za regulaciju raspoloženja, pamćenje i kognitivnu funkciju.

pexels

Pomaže u održavanju zdravog srca

B6 takođe pomaže u održavanju zdravog srca smanjenjem razine homocisteina, aminokiseline koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Visoke razine homocisteina mogu oštetiti sluznicu krvnih žila, što dovodi do upale i ateroskleroze.

pexels

Podržava zdravu trudnoću

B6 je važan za zdravu trudnoću, budući da ima ulogu u razvoju nervnog sistema fetusa. Takođe može pomoći u smanjenju rizika od jutarnjih mučnina, uobičajenog simptoma rane trudnoće.

pexels

Podržava zdravu kožu

B6 je uključen u proizvodnju kolagena, proteina koji koži daje elastičnost i snagu. Takođe pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, što je važno za održavanje zdrave kože.

Podržava zdrav imunološki sistem

B6 je važan za zdrav imunološki sistem, jer igra ulogu u proizvodnji antitijela, odnosno proteina koji pomažu u borbi protiv infekcija. Takođe pomaže aktivirati bijele krvne stanice, koje su odgovorne za prepoznavanje i uništavanje patogena.

pexels

Pomaže u regulaciji hormona

B6 je uključen u sintezu nekoliko hormona, uključujući serotonin, melatonin i norepinefrin. Takođe može pomoći u regulaciji razine estrogena i progesterona kod žena.

Izvori vitamina B6:

Mrkva

Perad (piletina, puretina)

Riba (losos, tuna, bakalar)

Grah

Krompir

Banane

Avokado

Pročitaj
šta jesti prije i poslije treninga

Orašasti plodovi (pistacije, lješnjaci, orasi)

Cjelovite žitarice (zob, smeđa riža)

Špinat

pexels

Važno je napomenuti da metode kuhanja mogu uticati na sadržaj vitamina B6 u hrani, jer je to vitamin osjetljiv na toplotu. Kuhanje, na primjer, može dovesti do značajnog gubitka vitamina B6 u hrani. Stoga je najbolje odabrati metode kuhanja koje čuvaju sadržaj hranjivih tvari, poput kuhanja na pari ili prženja uz miješanje.

Vitamin B6 je bitan nutrijent koji je potreban za mnoge važne funkcije u tijelu. Adekvatan unos B6 kroz balansiranu prehranu može pomoći u održavanju opštegg zdravlja i dobrobiti. Iako je nedostatak vitamina B6 rijedak u razvijenim zemljama, određene populacije, poput trudnica i starijih osoba, mogu biti izložene većem riziku.

pexels

Stoga je važno osigurati adekvatan unos ove važne hranjive tvari kroz različite izvore hrane i dodatke prehrani poput vitaisnkih suplemenata. Uz balansiranu prehranu koja uključuje raznovrsnu hranu bogatu vitaminom B6, možemo iskoristiti mnoge zdravstvene dobrobiti ovog važnog nutrijenta.

Izvor: sportskeeda.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum