Trenutno čitaš
Otkrivamo trik za savršeno pečene ražnjiće!

Otkrivamo trik za savršeno pečene ražnjiće!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Vrijeme je roštilja i uživanja u jelu u prirodi, donosimo neke male savjete, kako da roštilj bude baš po tvojoj mjeri.

Kombinacija ražnjića sa različitim vrstama mesa, ribe i povrća možda izgledaju lijepo na fotografijama u magazinima, ali u praksi nisu dobra ideja. Da bismo dobili idealno pečeno meso, trebaće nam više vremena nego za pečenje samog povrća.

Shutterstock

Ukoliko pečeš meso i povrće zajedno, dobićeš nepovoljne rezultate. Povrće će biti prepečeno i kašasto u trenutku kad će meso biti spremno za skidanje sa roštilja. Baš zato stručnjaci za roštilj preporučuju pečenje mesa i povrća na odvojenim ražnjićima.

Isto pravilo važi i za različite vrste mesa – piletina i junetina trebaju različite temperature i vrijeme pečenja, pa ih stavite na posebne štapiće na ražnjiće.

Situacija nije jednostavnija ni sa pečenjem povrća na ražnjiću – luk i paprika ispeći će se u otprilike isto vrijeme, ali svakako mnogo kasnije nego tikvica. Upravo zato pažljivo biraj što ćeš zajedno zabosti na drveni ili metalni štapić za ražnjić.

Pročitaj
dr andra jabukovo sirće

Shutterstock

Kada pripremaš ražnjić, pripazi da ostaviš dovoljno mjesta između svakog komada mesa ili povrća kako bi se omogućila ravnomjerna cirkulacija topline te kako bi se namirnice ravnomjerno ispekle. Preporučuje se da ostavimo barem jedan do maksimalno četiri centimetra prostora između svakog komada mesa.

I na kraju – reži sve sastojke za ražnjiće na otprilike istu veličinu. Ovo je pravilo posebno važno kad pečemo meso, jer će u suprotnom manji komadi mesa biti prepečeni dok oni veći dostignu željenu temperaturu u unutrašnjosti.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum