Trenutno čitaš
Otkrivamo recept za čokoladnu čaroliju – idealnu za zimske dane!

Otkrivamo recept za čokoladnu čaroliju – idealnu za zimske dane!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Čokoladni keks sa ukusnom hrskavom koricom i komadićima čokolade, preliveni čokoladom imaju ljekovitu moć, dokazano je – posebno kada su dani kratki i hladni. Ovaj recept je toliko jednostavan da će ti uspjeti svaki put i dobićeš savršen keks, a za pripremu je potrebno svega pola sata.

Od količine sastojaka iz ovog recepta dobićeš 25 komada keksa, a možeš dodatno eksperimentisati tako što ćeš u smjesu dodati pržene orašaste plodove ili suvo voće koje voliš. Smjesu možeš napraviti i 2 dana ranije i čuvati je u frižideru je ili zamrznuti do mjesec dana.

Čokoladni keks
Shutterstock

Sastojci za čokoladni keks:

  • 250 g margarina
  • 350 g smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 350 g brašna
  • 3,5 manje kašike praška za pecivo
  • ¼ čajne kašike soli
  • 100 g kakaa u prahu
  • 200 g čokolade, narezane na komadiće + 400 g za preliv, po želji

Priprema čokoladnog keksa:

Izmuti margarin i šećer sa prstohvatom soli dok ne dobiješ pjenastu smjesu, a zatim dodaj jedno po jedno jaje. Pomiješaj brašno i kakao u prahu i dodaj ih u smjesu, a zatim i komadiće čokolade.

Zagrij rernu na 190 stepeni. Obloži pleh papirom za pečenje. Za svaki keks izvadi dvije kašike smjese na papir za pečenje ili napravi kuglice od dvije kašike smjese pa ih spljošti u oblik keksića.

Peci 12-15 minuta dok keks ne dobije koricu. Posluži tople ili hladne.

Pročitaj
potaž

Ukoliko želiš, keks možeš i preliti čokoladom. Na pari otopi čokoladu po želji i ostavi da se malo ohladi, a zatim pola svakog keksa umoči u čokoladu i ostavi u plehu na hladnom mjestu da se stegne. Možeš i poslagati keks u pleh i preko svih šarati otopljenom čokoladom.

Pečeni keks možeš čuvati do tri dana u limenoj ili plastičnoj posudi s poklopcem.

Uživaj u ovom jedinstvenom čokoladnom ukusu!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum