Trenutno čitaš
Otjeraj zimsku depresiju sa 4 male promjene u svom enterijeru

Otjeraj zimsku depresiju sa 4 male promjene u svom enterijeru

zimska depresija
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Autorka Ketrin Mej objašnjava kako male promjene u svakom prostoru mogu imati veliki uticaj na naše raspoloženje.

Decembar je ponovo pred nama, a to znači da na mnogim mjestima svjetlost počinje da blijedi u 16 časova. Dodamo li tome užase na vijestima i pritiske poslovanja, vrijeme je za mudre i djelotvorne savjete pomoću kojih ćemo prevazići zimsku depresiju.

zimska depresija
Foto: unsplash

Učenje od Skandinavaca

Kraći dani i nedostatak svjetlosti mogu imati dubok uticaj na stanje uma. Dani su više tamni nego svijetli, i to se može osjetitiu kostima. Ne treba gledati približavanje mračnih, hladnih mjeseci sa osjećajem predstojeće propasti. Na ovo treba gledati kao na priliku za drugačiju vrstu sporijeg, udobnijeg života.

Autorka, Ketrin Mej, ističe da je vrijeme koje je provela na hladnom sjeveru, u Švedskoj, Norveškoj i Islandu, za nju bilo formativno. Ta društva znaju kako da slikaju svjetlom u zimskim mjesecima, ne samo da koriste svjetlo da vide, već umjesto toga da stvore udobnu barijeru protiv surove spoljašnjosti.

zimska depresija
Foto: Getty Images

Iako postoji mnogo aspekata njihovog pozitivnog pristupa zimi (misleći na Skandinaviju), autorka se fokusira na jedan često zanemaren način borbe protiv zimske sumornosti koji je naučila: prilagođavanje fizičkog prostora u kojem živimo i radimo.

Većina ljudi je čula za upotrebu specijalnih svjetala za borbu protiv sezonskog afektivnog poremećaja (klinički naziv za jak zimski sumor). Pristup je suptilniji i slikarskiji ovoj ideji korišćenja svjetlosti i dizajna za borbu protiv lošeg zimskog raspoloženja. I ne brini, ne moraš u potpunosti da preurediš svoj dom ili kancelariju. Ketrin nudi pregršt jednostavnih savjeta.

Više svjetla nije uvijek bolje

Vještačko svjetlo će se uvijek osjećati kao zamjensko, bez obzira koliko svijetlo. Dakle, umjesto sijalica veće snage ili sveobuhvatnog gornjeg osvjetljenja, razmisli o dodavanju više svjetla koje je “toplije”. Radi sa prirodom svjetlosti u ovo doba godine, stvarajući udobne bazene osvetljenja u tamnim uglovima, umjesto da pokušavaš da potpuno iskorijeniš tamu.

Takođe, maksimalno iskoristi sunce. Iskoristi kratke sate prirodnog svjetla na najbolji način. Premjesti stolicu u svom domu u dio koji je osvijetljen popodnevnim suncem.

zimska depresija
Foto: unsplash

Eksperimentiši svijećama

Amerikanci imaju tendenciju da razmišljaju o svijećama kao o nečemu za posebne prilike, kao što su mala fina raspoloženja ili maženja. Ali ne i Skandinavci.

Oni koriste svijeće na veoma izrazit način. Ne tretiraju se kao poseban ili romantičan, već kao svakodnevni dodatak, dio uobičajenog rada doma. Obično, svijeće se pale rano, posebno tokom sivog i tmurnog jutra i dosadnih popodneva. Čini se da nisu tu da osvijetle bilo šta, već da ponude toplinu i kontrast plavoj zimskoj svijetlosti. Ovo može promijenti način na koji koristiš svijeće u svojoj kući.

Dodaj šarene boje

Priroda zna kako savršeno uljepšali vizuelni pejzaž. Zamisli samo snijegom prekrivenu šumu sa nekoliko crvenih bobica koje iskaču kroz bijelo i zeleno. Postoji razlog zašto je ova scena ukrasila hiljade i hiljade prazničnih čestitki.

Pronađi inspiraciju u prirodi kada pokušavaš da uljepšaš svoje okruženje za zimu. Obojite svoj dom bojana, tople crvene i žute, i nemoj čekati praznike da to uradiš.

Pročitaj

zimska depresija
Foto: unsplash

Osvijetli spoljašnost

Autorka čvrsto podržava one koji ranije pale rasvjetu za praznike i ostavljaju ih do kasno u noć. Neka tvoje dvorište, ulazna vrata, vanjski prozori, balkoni i terase svijetle ukrasnim lampicama i sijalicama sad odmah.

Promijeni svoje okruženje, promenite raspoloženje

Možda bi i trebalo odustati od brige. Svi znamo, svjesno ili podsvjesno, koliko radikalno naše fizičko okruženje može uticati na naše raspoloženje.

Nemoj zanemariti moć suptilnih promjena u svom fizičkom okruženju i na taj način porazi zimsku tamu i učini se srećnijom i produktivnijom osobom – bez obzira koliko mračno i hladno može biti napolju.

 

Izvor: inc.com

Preveo i prilagodio: Miloš Blagojević

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum