Trenutno čitaš
Održano 11. izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banja Luka”

Održano 11. izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banja Luka”

L'Occitane
L'Occitane

Jedanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” održano je od 20. do 22. oktobra 2022. godine u Domu omladine u Banjoj Luci.

Cilj „Uhvati film – Banja Luka“ festivala je doprinos smanjenje socijalne distance prema osobama sa invaliditetom, odnosno da se kroz filmsku umjetnost (putem promovisanja potencijala osoba sa invaliditetom) stvore uslovi za veću vidljivost i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života. A jedan od ciljeva je i da autori  prepoznaju invalidnost, kao temu o kojoj treba da se govori kroz sve oblike javne promocije, pa tako i putem filma. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

11. izdanje uhvati film
Foto: Borislav Zdrinja

„Kratkometražni igrani, dokumentarni i animirani filmovi, koje ćete imati priliku premijerno da pogledate za vrijeme trodnevnog trajanja festivala, govore nam o inkluziji, roditeljstvu, ljubavi, upornosti, snazi, zajedništvu, podršci lokalne zajednice… O značaju prijateljstva u životu svakog čovjeka. Prikazuju nam živote osoba sa invaliditetom u drugim zemljama. Jedan od glavnih ciljeva našeg Festivala jeste podrška osobama sa invaliditetom u filmskoj produkciji i generalno umjetničkoj praksi. Popularizujući temu invalidnosti kroz filmsku umjetnost bez patetike i sažaljenja, prikazujući sva naša postignuća, izazove sa kojima se suočavamo, naš ples sa životom,  rušimo predrasude i mijenjamo perspektive.”, istakla je Dušica Lipovac, direktorka „Uhvati film – Banjaluka” festivala.

Festival je zvanično otvorila mlada rediteljka i scenaristkinja Anja Kavić koja godinama daje podršku „Uhvati film Banja Luka” festivalu, nakon čega je filmski program započeo igranim filmom iz Španije „Reći ću ti nešto prije ulaska u tunel” u režiji Načo Rosa. Film je inspirisan istinitom pričom o Lii Bil i Davidu Alonsu. Ovo je uzbudljiva priču o životu u kojoj sport i način gledanja na stvari imaju veliku važnost.

11. izdanje uhvati film
Foto Borislav Zdrinja

Publika je imala priliku da premijerno pogleda 27 filmova iz 18 zemalja svijeta, kroz koje su prikazane važne teme: važnost razumijevanja i podršku porodice, prihvatanje različitosti od strane lokalne zajednice, da ono što nas naizgled ograničava može da se pretvori u ono što nas čini slobodnim, o ljubavi, porodici, djetinjstvu i čistom, istinskom životu.

U revijalnom dijelu filmskog programa publika je pogledala i kratkometražna filmska ostvarenja banjalučkih autora: „S one strane duge” autorke Milane Majar i „Točak snova” autora Milana i Ognjena Bogdanovića.

Prateći program festivala bile su panel diskusije: „Aktivizmom do promjena”, koju je vodila sociolog Biljana Kovačević, dok su gosti bili: Vanja Stokić, novinarka portala e-Trafika, Tihomir Dakić, aktivista, Marija Šobot, aktivistkinja, i Ognjen Ranisavić, aktivista.

11. izdanje uhvati film
Foto: Borislav Zdrinja

Panel diskusiju „Vidi li film mene ili samo moj invaliditet?” vodila je Jovana Džever, psiholog. Gosti su bili: Boško Krljaš, glumac i reditelj, Ena Mitroviski, predstavnica kulturne ustanove Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i Maja Isović Dobrijević, novinarka portala Buka.

Pročitaj

Značaj „Uhvati film Banja Luka” festivala prepoznali su i ličnosti iz javnog života, iz svijeta filma, muzike, novinarstva, aktivizma… Svoju podršku su pružili taj način tako što su snimali video poruke pozivajući javnost da posjete festival, šireći vijest o njegovom značaju.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su dali podršku i doprinos organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji „Uhvati film Banjaluka” festival podržao je Grad Banja Luka, a medijski pokrovitelj Festivala je aloonline.ba portal. Prijatelji festivala su: DIS teatar – pozorište mladih, CSK print štamparija, Vitaminka i Dom omladine

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum