Trenutno čitaš
Od čega je napravljen najskuplji sladoled na svijetu?

Od čega je napravljen najskuplji sladoled na svijetu?

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Bez sumnje sladoled je omiljeni desert u kojem ljudi svih uzrasta uživaju ljeti. Potreban je samo taj jedan slatki zalogaj koji će osvježiti naša čula i umiriti naše nepce. Ali da li znaš koji je to najskuplji sladoled na svijetu?

Japanski brend sladoleda Cellato postavio je novi Guinessov svjetski rekord za najskuplji sladoled. Porciju ili kuglicu ove vrhunske poslastice pod nazivom Byakuya, što na japanskom znači „bijela noć“, prodaje za otprilike 6211 eura. Titulu je osvojio tako što je kreirao vrlo poseban desert napravljen od rijetkih sastojaka.

Sladoled se pravi od jestivog zlatnog lista, bijelog tartufa i prirodnih sireva. Bijeli tartuf koji se koristi u sladoledu izvorno se uzgaja u Albi u Italiji i košta skoro 14.505 dolara. Ostali skupi sastojci koji se koriste u izradi sladoleda uključuju sir Parmigiano Reggiano i sake talog, ostatak od proizvodnje sakea. Zbog toga najskuplji sladoled košta kao komad “najsuvljeg” zlata.

Pročitaj

Daniel’s Ark

Proces kreiranja savršenog sladoleda trajao je 1,5 godinu, a razvoj ovog projekta nadgledao je Tadayoshi Yamada, glavni kuhar fusion restorana RiVi u Osaki. Cilj nije bio samo napraviti najskuplji sladoled, već spojiti evropske i japanske sastojke u obliku sladoleda.

Daniel’s Ark

S obzirom na to da je sladoled izrađen s velikom preciznošću, postoje i jasna uputstva kako konzumirati Bykuya sladoled. kada sladoled malo omekša po njemu treba posipati bijeli tartuf odgovarajuće teksture, prije nego što se pomiješaju ručno izrađenom metalnom kašikom koju dobiju uz sladoled.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum