Smatra se da je mousse preteča molekularne gastronomije na osnovu njegove pjenaste prirode. Zapravo, bukvalni prevod riječi “mousse” sa francuskog je “pjena”. Ali pjeni o kojoj mi govorimo nisu potrebni visokotehnološki uređaji, jer za njenu pripremu koriste se osnovni kuhinjski alati zajedno s nekim ključnim sastojcima.
Kremasti mousse od kafe savršena je poslastica, ali ne samo za ljubitelje kofeina. Ovo je hit koji će ljetu dati dodatan ukus. Jednostavan je za napraviti i bez vrhnja i mlijeka je.
Sastojci za oko 5 šoljica:
- 150 grama leda
- 15 grama instant kafe
- 85 gr bijelog šećera ili možeš koristiti i smeđi šećer
- 50 ml hladne vode
- Kakao u prahu
Priprema je veoma jednostavna i brza. Sve što trebaš da uradiš je da sastojke staviš u blender i postigneš pahuljastu i prozračnu kofeinsku pjenu. Istovremeno elegantno, nježno i ukusno. Uživaj!
Ključne riječi