Trenutno čitaš
Nošenje maske za spavanje na očima ima benefite za mentalno zdravlje

Nošenje maske za spavanje na očima ima benefite za mentalno zdravlje

Evo trika za bolje spavanje i bolju psihu – naučnici poručuju da nosiš masku za oči dok spavaš.

Blokiranje ambijentalnog svjetla, dok spavaš može poboljšati produktivnost i pamćenje sljedećeg dana, prema nedavnoj naučnoj studiji.

Autori studije, iz institucija u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD-u, kažu da je ovo dodatni dokaz veze između svjetlosti i sna. Ambijentalno svjetlo može uticati na strukturu i vrijeme spavanja, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

“Istražili smo kako nošenje maske za oči, koja blokira svjetlo tokom noćnog sna utiče na pamćenje i budnost tokom dana, promjene koje bi mogle biti od koristi za svakodnevne zadatke poput učenja, rada ili vožnje”, poručuju istraživači.

pexels

U prvom eksperimentu, od odraslih osoba starosti od 18 do 35 godina, zatraženo je da nose masku za oči dok spavaju nedelju dana. Laboratorijski testovi pokazali su da su se učesnici bolje snašli u zadatku povezivanja riječi, koji mjeri sposobnost prisjećanja događaja i iskustava, nakon što su im oči bile pokrivene dok su spavali. Takođe su imali bolje rezultate na testu, koji mjeri vrijeme reakcije.

Za drugi eksperiment, odrasli učesnici u dobi od 18 do 35 godina bili su opremljeni maskama za oči, ali i uređajima za mjerenje intenziteta svjetlosti pri buđenju i nosivom trakom za glavu za mjerenje moždane aktivnosti dok spavaju.

pexels

Da bi se navikli na uslove, učesnici su jednu noć spavali sa netaknutom maskom za oči, a drugu noć sa maskom za oči sa rupama za oči. Uslijedile su dvije noći spavanja pod istim uslovima, samo ovaj put uz dodatno testiranje. Opet, zadatak povezivanja riječi otkrio je da nošenje maske za oči pomaže u učenju novih informacija i stvaranju svježih sjećanja. Osim toga, podaci dobijeni od trake za glavu sugerišu da postoji povezanost između nošenja maske i dužeg vremena spavanja sa sporim talasima, za koje se zna da je važno kada je u pitanju poboljšanje pamćenja.

“Koristi za pamćenje predviđaju se vremenom provedenim u sporotalasnom snu dok nosite masku”, pišu istraživači. Ovo sugeriše da je nošenje maske za oči tokom spavanja efikasno, ekonomično i neinvazivno ponašanje, koje može imati koristi za kognitivnu funkciju i dovesti do mjerljivih uticaja na svakodnevni život”, poručili su istraživači.

Pročitaj

pexels

Studija za studijom pokazala je koliko je san važan za naše cjelokupno blagostanje i zdravlje. Može nam pomoći da ostanemo zdravi, fokusirani, produktivni, a utiče na emocionalnu obradu u mozgu i čak ima uticaj na naše obrasce druženja.

Ova studija pokazuje da bi maska za oči, mogla poboljšati dobrobiti sna, a samim tim i kvalitete života. Uz toliki broj naših dnevnih zadataka koji zahtijevaju budnost i bolje performanse pamćenja, možda bi bilo vrijedno razmisliti o tome da ih uključiš u vlastitu noćnu rutinu.

pexels

„S obzirom na trenutnu situaciju ubrzanog života i stresa, naša otkrića sugerišu da je maska za oči jednostavan, ekonomičan i neinvazivan način da dobiješ više od noćnog sna koji je iznimno važan za fizičko i mentalno zdravlje“, zaključuju istraživači.

Izvor: sciencealert.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum