Trenutno čitaš
10 filmova o umjetnicama i književnicama

10 filmova o umjetnicama i književnicama

Filmovi o umjetnicama i književnicama

Filmski stvaraoci su učinili napore da obnove ženske narative u umjetnosti, kreirajući nekoliko biografskih filmova o ženama umjetnicama i književnicama koje su ostavile trag u istoriji. Nekoliko od ovih filmova su i režirale žene, stvarajući svoje perspektive iz ženskog ugla.

Filmovi o književnicama i umjetnicama kroz istoriju istražuju živote i stvaralaštvo žena. Od slikarki do pjesnikinja, ovi filmovi donose priče o hrabrosti, strasti i talentu žena koje su oblikovale svijet umjetnosti i književnosti. Iskoristi priliku da se uroniš u fascinantne ženske narative i otkriješ njihov uticaj na istoriju umjetnosti.

Berthe Morisot

Film “Berthe Morisot” bavi se životom francuske slikarke koja je bila aktivna tokom kasnih 1800-ih. Bila je članica francuske škole impresionističkih slikara, a njen rad se često bavio iskustvima sa kojima se žene, posebno ona, suočavaju u svakodnevnom životu. “Berthe Morisot” objavljen je 2012. za televizijsku publiku u Francuskoj i prati život i odnose između slavne slikarke i nekih od najpoznatijih umjetnika u istoriji.

Foto: mubi.com

Mrs. Parker and the Vicious Cycle

Dorothy Parker, književnica koja je bila jedan od najpoznatijih satiričara svog perioda, tema je filma “Gospođa Parker i začarani krug” iz 1994. godine. Film posebno prati njeno vrijeme sa Algonquin Round Table, grupom pisaca koji su se sastajali u hotelu tokom kasnih 1910-ih i 1920-ih. Mnogi članovi grupe su na kraju dobili međunarodno priznanje tokom svog života za rad koji su stvorili.

Foto: m.imdb.com

Tove

Tove Jansson je tema finskog filma “Tove”, koji je izašao 2020.godine. Jansson je tokom svog života bila poznata finska autorka i kreatorka stripova i kreirala je jednu od najpopularnijih crtanih serija na švedskom jeziku: Mumijevi. Film počinje njenim ranim životom, pokazujući kako je proživjela Drugi svjetski rat i postala punoljetna kao književnica i umjetnica. To je priča o mladoj ženi koja se bori da nauči kako da pravi umjetnost koju želi, iako mnogi tvrde da neće biti popularna niti prodavana. Spojler: prodaje se, a Tove, uprkos ranijim borbama u svom životu, na kraju postaje priča o velikom uspjehu.

Foto: variety.com

Sylvia

Jedna od najistaknutijih i najvažnijih američkih pjesnikinja, Sylvia Plath je poznata po nesretnim okolnostima svoje smrti. Demonizovana kao neko čije je pisanje namijenjeno ljutitim tinejdžerkama – seksistički komentar koji ukorjenjuje Plathino naslijeđe kao nešto previše ženstveno – film “Sylvia” nastoji dati književnici novi život. Gwyneth Paltrow glumi Sylviu Plath dok postaje punoljetna, pohađa Smith College i pronalazi novi život za sebe kao spisateljica. Ali kada se uda za Teda Hughesa, kojeg tumači Daniel Craig, njen život će se preokrenuti – kao i njeno mentalno zdravlje.

Foto: imdb.com

Mary Shelley

Elle Fanning glumi u biografskom filmu “Mary Shelley”, koji je režirala prva žena režiserka i režiserka iz Saudijske Arabije: Haifaa al-Mansour. Shelley, koja je autorka “Frankenštajna”, imala je fascinantan i plodan život. Ćerka poznate engleske feministkinje Meri Vulstonkraft, jednog dana u Škotskoj upoznaje engleskog pjesnika: Percy Bysshe Shelleya (Douglas But). Uprkos tome što je on već oženjen, njih dvoje pobjegnu zajedno, započinjući burnu vezu koja napreduje u umjetnosti i književnosti.

film o književnici
Foto: tatler.com

Colette

Jedna od najpoznatijih francuskih spisateljica sredine 20. vijeka prikazana je u filmu “Colette”. Keira Knightley tumači Colette u filmu iz 2018. godine, a počinje njenom mladosti na francuskom selu. Ipak, ne želi više da živi tamo i upušta se u aferu sa poznatim piscem i kritičarem: Willyjem. Par se seli u Pariz, gdje Willy pokušava postati preduzetnik. Ali ovo iskustvo pokazuje nešto sasvim drugo: Colette je ta koja ima talent za pisanje, čime je započela svoju nevjerovatnu karijeru romanopisca.

film o književnici
Foto: thegoldenstar.net

Frida

Frida Kahlo postala je najprepoznatljivija žena umjetnica na svijetu, iako je i jedna od najneshvaćenijih. Film “Frida” iz 2002., sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi, nastoji dovesti njen život na veliko platno. Film počinje tragičnom nesrećom koja je zauvijek promijenila njen život: nesrećom u saobraćaju koja ju je mjesecima ostavila prikovanu za krevet i životom punim bola i patnje. Dok ide u školu i otkriva svoje sklonosti kao umjetnica, postaje sve više uključena u komunističku stvar i vezana za Diega Riveru, čovjeka za koga će se udati.

film o književnici
Foto: eldiario.net

Emily

“Emily” iz 2022. bavi se temom poznatom mnogima u učionicama u kojima se govori engleski širom svijeta: sestrama Brontë. U “Emily”, fokus je na Emily Brontë, koja je napisala samo jedan roman prije tragične smrti: “Orkanske visove”. Film prikazuje njen rani život i obrazovanje u Engleskoj i kako su njene sestre i ona postale spisateljice. Sa fikcionalizovanim obrtom, Emily počinje da se upušta u svoju prvu veliku romantičnu vezu, koja će inspirisati roman koji je zacementirao njenu zaostavštinu kao književnice. “Emily” je rediteljski debi glumice Frances O’Connor.

Pročitaj

Foto: theblurb.com.au

Miss Potter

Chris Noonan režira film “Miss Potter” iz 2006. godine, koji prikazuje život naučnice i spisateljice Beatrix Potter. Potter je kreatorka zeca Petera, lika koji je kreirala za jednu od priča koje je smišljala za djecu. “Gospođica Poter” počinje s ličnim neuspjehom za Beatrix; ona za sebe veruje da je usjedjelica i njeni pokušaji da postane pisac za djecu uglavnom propadaju i nedostaje joj podrška ljudi oko nje. Međutim, tokom čitavog filma, ona ne odustaje, što ju je dovelo do stvaranja jednog od najpoznatijih likova svog vremena.

film o književnici
Foto: pluggedin.com

Becoming Jane

“Becoming Jane”, koji je objavljen 2007. godine, donosi priču najpopularnije žene pisca Regency ere britanske istorije: Jane Austen. Anne Hathaway je Jane Austen u ovom biografskom filmu, a na početku priče ona je samo ambiciozna spisateljica s velikim snovima. Iako upoznaje muškarca kojeg ne podnosi, kojeg tumači James McAvoy, njih dvoje nastavljaju da pronalaze vremena za druženje. Uprkos njihovim svađama i sukobljenim ličnostima, na kraju se zaljubljuju jedno u drugo, iako ona možda neće moći da odustane od svojih snova da postane pisac ako se njih dvoje na kraju vjenčaju.

film o književnici
Foto: hanwayfilms.com

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

Izvor: movieweb.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum