Trenutno čitaš
No Sleep festival budniji nego ikad!

No Sleep festival budniji nego ikad!

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Sa velikim uspjehom završeno je i treće izdanje No Sleep festivala i dalje zvanično najboljeg novog festivala Evrope, koji je proteklog vikenda održan na više lokacija u Beogradu. U godini u kojoj se svjetska muzička industrija vraća u punoj snazi, festival produkcije EXIT tima je poslije dvogodišnje pauze opet pokazao da je Beogradu mjesto uz vodeće gradove poznate po klupskim dešavanjima, kao što su to London, Berlin ili Amsterdam.

Povratno izdanje u vanrednom proljetnom terminu obilježili su nastupi nekih od vodećih imena svjetske elektronske scene, kao što su to techno superzvijezda Nina Kraviz, virtuozni kompozitor Stephan Bodzin i aktuelni hit sastav Agents of Time, ali i apsolutne DJ legende kao što su DVS1, DJ Bone, Sebastian Leger i DJ Tennis. Nesumnjiv kvalitet ovdašnje scene dokazali su i Tijana T, Kristijan Molnar, Dejan Milićević, Monosaccharide, Layzie i desetine drugih raspoređenih po klubovima širom Beograda.

U maksimalnom kapacitetu ovog vikenda radio je međunarodno hvaljen klub Drugstore, u kojem su za vrijeme festivala održana čak četiri odvojena događaja, od rasprodatih hip-hop žurki do aftera sa izvođačima iz Njemačke, Južne Afrike, Francuske i Turske. Radili su punom parom i klubovi 20/44, half, Ben Akiba, Dot i kolosalni Silosi, koji su oduševili nemali broj stranih posjetilaca iz cijele Evrope, ali i Azije, Južne Amerike, pa čak i Indije, od kojih su se mnogi vraćali i po treći put!

Pored glavnog muzičkog programa, 48 sati neprekidnog sadržaja ispunila je i sada već tradicionalna No Sleep konferencija, koja je tokom dva dana u okupila brojne posjetioce i govornike u muzičkoj industriji. Uz širok spektar tema koje utiču na naše živote, posebnu pažnju izazvao je uticaj pandemije i socijalnog distanciranja na mentalno zdravlje mladih, ali i globalna reakcija na štetnost takozvane „cancel“ kulture u javnosti.

Foto: No Sleep

Predstvljene su i nove mogućnosti upotrebe NFT tehnologije u umjetnosti, dok je najveće interesovanje izazvao panel EXIT the Metaverse, na kojem su najavljene uzbudljive inovacije upravo u festivalskoj industriji.

Osnivač festivala Dušan Kovačević je rekao da EXIT zapravo ulazi u Metaverse kako bi branio i čuvao iskustva uživo. „Naša NFT kolekcija biće inspirisana i povezana sa nekim od najboljih iskustava na i oko festivala. Duboko vjerujemo u to da iskustva u novom univerzumu ne smiju biti zamjena, već samo dopuna postojećeg“, dodao je.

Pročitaj

Jovan Tišma, jedan od osnivača SolSea platforme i All Art projekta, istakao značaj ovog koraka za festival:„Drago mi je što je EXIT rano zakoračio u ovo i što možemo da eksperimentišemo, otkrivamo i istražujemo zajedno“.

Nakon prolećne nadoknade, novo izdanje No Sleep Festivala vraća se već ove jeseni u svom redovnom novembarskom terminu, a fanovima će uskoro biti omogućeno i da se prijave za rane ulaznice po najboljoj cijeni. Organizatori najavljuju i razne novitete u odnosu na dosadašanja izdanja.

Ovim je ujedno EXIT tim otvorio svoj ovogodišnji kalendar događaja u kojoj centralno mjesto svakako zauzima EXIT festival na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula, čiji program predvode Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea i stotine drugih. Prethodit će mu Sea Star 27. i 28. maja u Umagu, dok kraj avgusta i septembar spremaju dva crnogorska događaja – Sea Dance i Ada Divine Awakening.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum